Premierul Victor Ponta evită să comenteze decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament legea prin care parlamentarii şi-au acordat pensii speciale. În schimb, Liviu Dragnea consideră că şeful statului a acţionat corect.
Unul dintre motivele pentru care Klaus Iohannis a trimis legea la reexaminare este că deputaţii şi senatorii condamnaţi pentru corupţie înainte de schimbarea Codului penal ar fi primit şi ei pensii speciale.
„O să vă dezamăgesc foarte tare, dar având în vedere că ieri nu s-a vorbit deloc în presă despre cei 12 miliarde de euro primiţi de România, s-a vorbit de altceva, pentru că eu am vorbit de altceva, azi nu mai fac greşeala asta, azi vorbesc numai de infrastructură, ca să fiţi obligaţi, de vrut, de nevrut, să vorbiţi de ce e important, de autostrăzi pentru oamenii din ţara asta. De luni ne întoarcem la problemele politice” – aşa a răspuns premierul Victor Ponta la întrebarea legată de demersul preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a legii pensiilor speciale în Parlament.
Liviu Dragnea a găsit însă o explicaţie:
„A fost un vot în Parlament. Eu susţin lucrul ăsta, numai că probabil de-aia l-a întors şi preşedintele. Nu am citit motivarea sau argumentaţia pentru care a întors-o, dar se întâmplă aşa ceva pentru că nu a fost discuţia completă, la care să fie inclus şi preşedintele. Când iei categorii sociale, una câte una, şi le iei separat, orice măsură bună, necesară pentru o anumită categorie, generează tensiuni în altă parte şi cred că şi asta cu pensiile trebuie discutată în pachetul complet care să fie rezultatul unei dezbateri clar asumate, limpezi, în care să participe toţi actorii sociali, Ministerul Muncii, de Finanţe, Administraţiei, Educaţiei ect”, a explicat Liviu Dragnea, digi 24.
Parlamentarii reiau discuţia asupra pensiilor lor după ce revin din vacanţă.
În urmă cu aproape o lună, Camera Deputaţilor a aprobat, cu 303 voturi pentru şi 124 împotrivă indemnizaţii speciale pentru parlamentarii care ies la pensie. Banii ar urma să fier acordaţi în funcţie de numărul de mandate: 1200 de lei în plus la pensia publică pentru cei cu un singur mandat, aproape 4.600 de lei pentru cei cu mai mult de trei mandate.
Până la finalul acestei legislaturii, 71 de parlamentari împlinesc vârsta de pensionare. Dintre aceştia, 34 au trei sau mai multe mandate, iar 19 au sunt la primul mandat. Efortul lunar al statului pentru plata acestor pensii speciale, dacă legea ar intra în vigoare, ar fi de 240.000 de lei.
Fii primul care comentează