Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că platforma prezentată de Dacian Cioloş este ”o listă de iluzii” şi l-a acuzat pe premier că a plagiat titlul, acesta aparţinând iniţiat unei strategii a Guvernului Ponta, adoptată în 2014 prin HG.
”Am citit documentul ăla. În opinia mea este o listă de iluzii. M-aş fi aşteptat să iasă un astfel de document de la un ONG respectabil, nu de la un guvern care este în funcţiune. Dincolo de asta, ei vorbesc, ca de obicei folosesc vorbe mesteşugite. Este o mare diferenţă între ceea ce spun şi ceea ce fac. Eu am în continuare nişte întrebări: de ce nu ieftinesc preţul la medicamente, de ce trebuie să plătească statul român 11 milioane de euro pentru Cuminţenia pământului, de ce a trebuit România să piardă miliarde de lei pentru că nu s-au absorbit fonduri europene şi de ce ei văd inundaţiile de la TV şi când oamenii se chinuie să scoată alţi oameni din ape ei fac tot felul de recepţii pe la Palatul Victoria”, a afirmat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
El a mai spus că titlul platformei este plagiat după un document al guvernului, adoptat în 2014.
”M-aş fi aşteptat, dacă tot s-au chinuit atât să scoată acel document, să fie totuşi original. L-am văzut pe Dacian Cioloş şi pe preşedinte foarte nervoşi pe legea prin care se stabileşte cum se analizează acuzaţiile de plagiat, dar ăsta e un document prin care au plagiat. România 100 este un concept aprobat de guvernarea noastră, în 2014, prin hotărâre de Guvern. Este document oficial. Nici măcar pentru titlu nu au reuşit să aibă o idee originală”, a argumentat Dragnea.
Liderul PSD a adăugat că documentul la care face referire prevedea, totuşi, ”un concept serios, pentru că România 100 este un concept în care această generaţie trebuie să aducă respect măcar centenarului Unirii, prin nişte lucruri serioase”.
El a reacţionat şi la paragraful referitor la riscul ca în viitorul Parlament să fie aleşi politicieni cercetaţi penal sau condamnaţi penal.
”E corect să aibă această îngrijorare dl. Dacian Cioloş, pentru că, chiar dacă acum unii dintre ei trăiesc cu impresia că sunt protejaţi, la un moment dat un procuror, nu ştiu cine, va rupe lanţul de iubire şi va începe să pună întrebări: de ce şi cum s-a realizat negocierea pentru Cuminţenia pământului, în care statul român să plătească 11 milioane de euro din bani publici, va întreba cine recuperează prejudiciul creat de absorbţie zero la fonduri europene şi cine sunt cei care, nereducând preţul la medicamente, au creat prejudiciu pentru sute de mii de români şi, în acelaşi timp, au produs foloase necuvenite patrimoniale pentru producătorii de medicamente. Deci riscul este firesc, corect, iar îngrijorarea este îndreptăţită a dlui Cioloş, pentru că inclusiv dumnealui sau alţi membri ai Guvernului riscă să ajungă în conducerea ţării”, a afirmat liderul PSD.
Premierul Dacian Cioloş şi-a lansat luni seara Platforma România 100 (România la 100 de ani), pe Facebook, precizând că ea conţine 10 principii ale unei guvernări, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care crede că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.
“După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică şi onestitate, nu de populism şi demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiţia, care ţin cont de nevoile şi de aşteptările societăţii, care lucrează pentru ţară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari şi oameni de stat vizionari, în serviciul cetăţenilor”, se arată în platforma lansată de premier luni seara.
Fii primul care comentează