Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dreapta, în căutarea identității

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timp ce USL pare să fi renunțat la coordonata ideologică și doctrinară, partidele care gravitează în jurul lui Traian Băsescu țin să precizeze cu insistență că sunt de dreapta. Invocarea când este și când nu este cazul a propriilor identități, ascund teama că ar putea fi înlocuite de alte forțe, care se autodefinesc ca fiind de dreapta. PDL, Partidul Mișcarea Populară, partdele lui Mihai Ungureanu și Mihai Neamțu se străduiesc din răsputeri să cucerească partea dreaptă a eșichierului politic, ocupat de PNL.

De ce este atât de râvnită dreapta politică? Pentru valorile pe care le reprezintă. Valori în sine, bine definite, consolidate în memoria colectivă, valorile dreptei asigură fără niciun efort un puternic suport electoral. Democrație, credință în Dumnezeu, respect față de individ, familie, tradiție, ordine, morală. Cine nu votează pentru aceste valori? Dar oare partidele care pretind că reprezintă dreapta reprezintă și aceste valori? Tradiție? Ce tradiție are în spate PDL? Dar Mișcarea Populară sau Partidul Forța Civică? Prin ce s-a impus PDL și Traian Băsescu pentru a fi considerat exponentul ordinei sociale și moralei, ca și concept? În sfârșit, cât de creștin s-a dovedit a fi PDL și micile partide care s-au rupt din el?

Partidele de dreapta românești nu au trecut. Este și motivul pentru au atras, sau au încercat să atragă de partea lor, PN|CD-ul. Din păcate nu au dorit să-l resusciteze, ci doar să-l împăieze. Dreapta politică reprezentată de partidele din jurul lui Traian Băsescu, mai au de făcut o cale lungă până să fie recunoscute ca atare de marea masă a populației.

Norocul lor este că nici PNL nu se omoară după valorile dreptei. Încălcând principiile de bază ale liberalismului, sedus de facila demagogie de stânga, PNL dă ocazia adversarilor de a fi contestat ca reprezentant al dreptei. Dar nu PNL este în discuție, ci pretinsele partide de dreapta. Elena Udrea, cunoscută pentru extravaganțele sale, ar putea fi candidata la președinție din partea forțelor unite ale PDL, PMP, PFC,PN|CD și ce o mai fi. Fosta ministră simbolizează orice, înafară de valorile dreptei.

Strădania actualei opoziții de a se încadra într-un curent politic este admirabilă, dar efectele în plan electoral sunt neglijabile. Pe de altă parte, PSD ignoră cu desăvârșire apartenența ideologică. Dreptatea socială, una dintre valorile perene ale stângii, este contraziză de salariile nesimțite pe care guvernul condus de social democratul Ponta nu este capabil să le desființeze. Progres, reformă, egalitate de șanse, libertate. Vi se pare că PSD este promotorul acestor concepte de stânga?

Privite în ansamblu, și stânga și dreapta au abdicat de la principiile de bază. Diferența este că dreapta se străduiește mai mult, iar stânga dă dovadă de nepăsare. Parridele actuale par să uite că alegerile cele mai apropiate, pentru parlamentul european, sunt ghidate de opțiunile doctrinare și ideologice ale alegătorilor din Uniunea Europeană. Acum este momentul recursului la identitate. Faptul că PSD și PNL nu-și permit să meargă pe lista comună USL spune foarte mult nu doar despre pretențiile alegătorilor, ci mai cu seamă a familiilor politice din care cele două partide fac parte. Dreapta , în ciuda multelor lipsuri, este cu un pas în față. Stânga este ezitantă. PNL neavând o preocupare specială, considerându-se depozitarul de drept al liberalismului și valorilor dreptei, s-ar putea să aibă cel mai mult de pierdut.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

PSD-ul poporului

Asculta acest articol     Neașteptata, dar necesara colaborare dintre PSD și PPDD, mai precis dintre Victor Ponta și Dan Diaconescu