Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DSP Satu Mare face o serie de recomandări pentru evitarea gripei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 7 februarie, cinci oameni au decedat în România din cauza gripei. Patru dintre ei aveau vârsta sub 45 de ani. Din datele Centrului Național de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile întoate cele cinci cazuri a fost confirmat virusul gripal tip A, subtip H3 sau subtip (H1)pdm09.

Numărul cazurilor de decese prin gripă a ajuns la 23. Ministerul Sănătății anunță distribuirea în teritoriu a cantității suplimentare de 35.000 de doze de vaccin gripal prin direcțiile de sănătate publică. În paralel sunt aduse la cunoștința populației un set de recomandări pentru prevenirea gripei și a virozelor respiratorii ținând cont de numărul foarte mare al infecțiilor respiratorii acute și a cazurilor de gripă.

Ce sfaturi dau specialiștii?

”Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului SatuMare recomandă populaţiei, în condiţiile creşterii riscului de îmbolnăvire, respectarea cu mai multă stricteţe a măsurilor pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii” se arată întrun comunicatremis cotidianului Informația Zilei.

Prima dintre recomandările specialiștilor DSP Satu Mare vizează vaccinarea antigripală cu precizarea că pentru dezvoltarea protecţiei postvaccinale este nevoie de 14 zile de la administrarea vaccinului antigripal. De asemenea, se recomandă o alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume, salate crude), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte stratificată şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, cola).

Reguli pentru evitarea răspândirii infecțiilor respiratorii

În caz de tuse ,strănut, căscat se acoperă gura şi nasul cu batistă de unică folosinţă pentru a preveni răspândirea picăturilor potenţial infectate (după folosire, batistele vor fi aruncate la coşul de gunoi). Se evită contactul apropiat cu persoanele bolnave (îndepărtaţi-vă de cei care tuşesc sau strănută la cel puţin 1,5 m).

Spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice: locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică (spălatul pe mâini cu apă şisăpun trebuie să dureze cel puţin 20 secunde, în special după tuse, srănut, căscat, suflatul nasului).

Evitarea locurilor aglomerate (săli de spectacole, discoteci, alte manifestări culturale sau sportive, mijloacele de transport în comun), existând un risc crescut de transmitere a infecţiilor acute respiratorii de la persoane aparentsănătoase aflate în perioada de incubaţie. În cazul instituirii măsurilor de restricţionare a accesului în unităţile sanitare (carantină), să se respecte aceste măsuri, chiar până la interzicerea totală a vizitelor.

Medicii recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: efectuarea triajului epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate (şcoli, grădiniţe, creşe) cu scoaterea temporară din colectivitate a celor cu simptomatologie respiratorie; aerisirea frecventă a încăperilor; respectarea „etichetei tusei si strănutului” (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului), dar și o igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.

”Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei este dovadă de responsabilitate faţă de colectivitate”, precizează specialiștii DSP Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns