Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Duminică o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În acest sfârşit de săptămână avem parte de o sărbătoare importantă, notată cu roşu în calendarul ortodox. În fiecare an pe data de 14 octombrie ortodocşii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva cea care este considerată ocrotitoarea Moldovei.

În judeţul Satu Mare nu avem nicio biserică care să poarte acest hram, însă la Iaşi va fi mare sărbătoare. Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iaşi şi aşezate în Mănăstirea ”Sfinţii Trei Ierarhi”, în data de 14 octombrie 1641 de către Domnitorul Vasile Lupu, cel ce a făcut toate demersurile la Patriarhia din Constantinopol ca moaştele Sfintei Parascheva să fie strămutate.

Sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Din anul 1887, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala mitropolitană din Iaşi. În ultimii ani la această sărbătoare au participat sute de mii de români, care au mers să se închine moaştelor. În dimineaţa zilei de ieri, racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă într-o procesiune din incinta Catedralei Mitropolitate, fiind aşezate mai apoi într-un baldachin special amenajat în faţa lăcaşului de cult. Câteva mii de pelerini au aşteptat să se închine, iar potrivit unor estimări, rândul credincioşilor s-a întins ieri pe o lungime de aproape doi kilometri. Aici va avea loc duminică, pe o scenă special amenajată, Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu Preafericitul Hrisofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei.

Strămutarea moaştelor Cuvioasei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, într-un sat numit Epivat, din Tracia răsăriteană. S-a născut într-o familie de neam bun cu credinţă în Dumnezeu, unde a primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă. Minunile săvârşite asupra mormântului ei a făcut ca moaştele sale să fie găsite întregi şi neputrezite, acestea fiind depuse la biserica Sfinţilor Apostoli din satul în care s-a născut. Au stat acolo timp de 175 de ani, iar în anul 1393, pe vremea când Bulgaria a căzut pe mâinile turcilor, moaştele sale au fost dăruite peste trei ani domnului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Apoi au ajuns în Serbia, unde au rămas timp de 125 de ani. Au fost duse la Constantinopol, după ce turcii au ocupat Serbia, şi au fost răscumpărate de Patriarhia Ecumenica cu 12 mii de ducaţi de aur, şi au rămas în catedrala patriarhală din Fanar 120 de ani. Mai apoi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns în Iaşi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sfanta Margareta Maria Alacoque

Sfânta Margareta Maria Alacoque (1647-1690)

La chemarea solemnă a Psalmistului: “Lăudaţi pe Domnul că este bun, că în veac este mila lui” (Ps. 117, vers l şi 29) Biserica lui Cristos răspunde prin diferite acte de cult, prin care recunoaşte şi preamăreşte iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu.