Image 1
Image 2

După alegerile de duminică, primul ministru va fi mai important decât președintele țării

Editorial Informatia Zilei
Emblematic pentru această campanie care se termină peste patru zile este că niciun candidat nu a știut cum să combine preocupările economice cu cele sociale în așa fel încât din această combinație să iasă în evidență rolul președintelui.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poate că acești oameni, 11 la număr, au avut viziuni despre cum ar trebui să arate România în viitor, dar nu au avut nici capacitatea și nici puterea să le explice. Un factor general destabilizator l-a constituit victoria președintelui american. Datorită lui Trump întreaga campanie s-a desfășurat sub semnul unor fantezii autoritare  a viitorului președinte, uitând că partidele îl pot învârti pe degete. Înainte de a-l vota pe unul sau pe altul,  ar trebui să avem o viziune realistă asupra noastră înșine. De ce?  Pentru că asta ne ajută să recunoaștem cu adevărat pericolele și să ne corectăm atunci când ne îndreptăm în direcția greșită.

A existat și există o strategie conștientă a modalităților în care se pot deturna mințile oamenilor. Este simptomatic pentru aceste alegeri că au lipsit cu desăvârșire convingerile ideologice ferme. Foarte mulți alegători s-au trezit ca într-un fel de morișcă. Este, de asemenea, la fel de greu de decodificat mecanismele care au condus la alegerea unui anume candidat și respingerea altui candidat. Este de-a dreptul imposibil să se decripteze procesele mintale prin care au trecut alegătorii în nesfârșitele serii de campanii electorale. Europarlamentarele s-au încălecat peste alegerile locale, prezidențialele s-au împletit cu parlamentarele, ceea ce face ca și la alegerile de duminică să fie foarte greu de ales între grâu și neghină.

Dacă nu se ia o pauză după alegeri, după un astfel de proces de tulburare a minților, ieșirea nu mai poate fi încununată de succes. Fără  deconspirarea, fără decodificarea acelor mecanisme de manipulare, fără conștientizarea mobilelor care au condus la rezultate uluitoare, lucrurile pot deveni rapid periculoase, indiferent cine câștigă alegerile.

În SUA, dezechilibrul de putere s-a schimbat fundamental. Miliardarii din domeniul tehnologiei s-au aliat cu politicienii într-o asemenea măsură încât cu greu se mai pot separa unii de alții. Există o situație similară și în România, o legătură între politicieni și oameni de afaceri obscuri, dar cu bani mulți?

Rolul comisarului sovietic în România anilor 1945- 1950 nu este fundamental diferit de rolul lui Musk în administrația Trump – deși efectele sunt, desigur, diferite. Și naziștii au legat în mod deliberat oamenii de știință de ei înșiși. Cei ce au studiat epoca nazistă, văd și mai clar pericolul care se conturează la nivel mondial. Politician sau simplu cetățean, candidat sau alegător, toți se confruntă cu același gen de dileme când încearcă să  găsească o logică, o rațiune a votului.

Comparațiile cu epoca nazistă  sau comunistă sunt întotdeauna dificile pentru că, în cele din urmă, fie că îi trivializează pe naziști, pe legionari, fie că fac din ei eroi.

Alegerile din 2024 și de acum,  urmările lor, înseamnă o pierdere profundă de sens a politicii care nu este doar  o putere simbolică, de fațadă, ci este înainte de toate o putere legislativă și executivă la un loc.

Cei 11 candidați prezidențiali au fost receptați de marele public la fel ca o echipă națională de fotbal alcătuită din jucători din echipele județene, unde, desigur, sunt talente mari, dar care cer timp și muncă să se dezvolte. Prin urmare a câștigat galeria, șeful galeriei a ocupat locul întâi.

Problememele economice din timpul guvernului Ciolacu par relativ inofensive în comparație cu provocările de după alegeri. Copleșit de funcție, la fel ca Nicolae Ciucă, încă de la început stilul său de conducere a fost receptat de public atât haotic, cât și ezitant. Oricât de binevoitor ar fi cineva față de Marcel Ciolacu, din perspectiva economică de astăzi cu greu ar putea cineva susține că el nu a fost cel mai slab prim ministru a ultimilor 35 de ani.

Coaliția tripartită a fost relativ ușor de calibrat față de viitoarea coaliție de patru partide. Un guvern de uniune națională în acest moment ar fi un dezastru. Atât Palatul Victoria cât și Palatul Parlamentului ar semăna cu o grădină zoologică în care toate viețuitoarele, domestice și sălbatice, ierbivore și carnivore, ar fi lăsate libere.

Duminică va fi ales președintele, dar mai presus de președintele ales, indiferent care va fi acela, este nevoie de un prim ministru care să reunească pozițiile și personajele extrem de diferite din cadrul viitoarei coaliții majoritare PSD – PNL – USR – UDMR.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*