Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRADIȚII ȘI SEMNIFICAȚII

Echinocțiul de primăvară 2025

Echinocțiul de primăvară 2025
Această zi marchează o schimbare importantă nu doar în ritmurile naturii, ci și în viața oamenilor, care își adaptează activitățile la noile condiții oferite de creșterea duratei zilei și încălzirea vremii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Echinocțiul de primăvară din 2025, eveniment astronomic ce marchează începutul oficial al primăverii, are loc joi, 20 martie, la ora 11:01, conform datelor furnizate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Acest moment special din an aduce schimbări importante în durata zilei și a nopții, influențând atât natura, cât și tradițiile populare.

 

 

Echinocțiul de primăvară: Ziua și noaptea devin egale

 

Echinocțiul de primăvară survine anual în jurul datei de 20 martie, atunci când longitudinea astronomică revine la valoarea de zero grade. În acest moment, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică.

 

 

Fenomenul determină egalitatea duratei zilei și a nopții în întreaga lume. După această dată, în emisfera nordică zilele vor deveni din ce în ce mai lungi, în timp ce nopțile vor fi mai scurte, până la solstițiul de vară, pe 21 iunie.

 

 

În emisfera sudică, efectul este invers: echinocțiul marchează începutul toamnei astronomice, iar zilele vor deveni mai scurte. În regiunile polare, în nord începe ziua polară, care durează șase luni, iar în sud se instalează noaptea polară.

 

 

Creșterea duratei zilei și poziția Soarelui

 

La latitudinile României, unde ne aflăm la aproximativ 45° nord, Soarele răsare exact la est și apune la vest în această zi. După echinocțiu, durata zilei începe să crească treptat, oferind mai multă lumină naturală, ceea ce simbolizează renașterea naturii.

 

 

Această schimbare influențează și ritmul de viață al oamenilor, agricultura și activitățile în aer liber. De asemenea, temperaturile încep să crească treptat, marcând trecerea definitivă de la iarnă la primăvară.

 

 

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară

 

În cultura populară, echinocțiul de primăvară este asociat cu numeroase tradiții și credințe. Se spune că vremea din această zi poate prevesti cum va fi vara: dacă ziua este senină și caldă, vara va fi călduroasă, iar dacă plouă, se așteaptă o vară instabilă.

 

 

În multe regiuni din România, oamenii aprind focuri pe dealuri și în curți pentru a alunga frigul și spiritele rele, un obicei care simbolizează purificarea și trecerea la un nou ciclu de viață.

 

 

Totodată, această perioadă este considerată propice pentru curățenia de primăvară, o practică tradițională ce simbolizează atât reînnoirea spațiului fizic, cât și a energiilor din gospodărie.

 

 

Pentru agricultori, echinocțiul marchează începutul sezonului de semănat, fiind momentul în care pământul redevine fertil și pregătit pentru culturi.

 

 

Simbolistica echinocțiului

 

Echinocțiul de primăvară este un moment de echilibru, în care lumina și întunericul sunt egale. Acest fenomen este asociat cu regenerarea, renașterea naturii și echilibrul interior. Din punct de vedere spiritual, este considerat un moment de reflecție și de noi începuturi.

 

 

Această zi marchează o schimbare importantă nu doar în ritmurile naturii, ci și în viața oamenilor, care își adaptează activitățile la noile condiții oferite de creșterea duratei zilei și încălzirea vremii.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*