Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DESCOPERIRILE OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ

Efectul alarmant al valurilor de căldură asupra nașterilor

Efectul alarmant al valurilor de căldură asupra nașterilor
Efectele pe termen lung asupra sănătății pentru copiii născuți prematur din cauza căldurii extreme sunt rar studiate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Un studiu recent, desfășurat pe parcursul a 25 de ani, a scos la iveală un efect îngrijorător al valurilor de căldură asupra nașterilor. Dintre toate impacturile schimbărilor climatice, căldura extremă este unul dintre cele mai puțin vizibile, până când, retrospectiv, pot fi făcute legături între temperaturile caniculare și consecințele asupra sănătății.

 

 

Rezultatele studiului și impactul valurilor de căldură

 

Un studiu asupra a 53 de milioane de nașteri în decurs de 25 de ani în SUA a descoperit că nașterile premature devin ușor mai frecvente în timpul valurilor de căldură mai lungi și mai intense. La fel ca persoanele în vârstă, femeile însărcinate, nou-născuții și sugarii sunt deosebit de sensibili la efectele căldurii extreme, neputând să se răcorească la fel de ușor ca restul populației.

 

 

Epidemiologul Lyndsey Darrow de la Universitatea din Nevada și colegii săi au analizat înregistrările naționale de nașteri între 1993 și 2017 din cele mai populate 50 de zone metropolitane ale SUA. În această perioadă, valurile de căldură au devenit cu 24% mai intense și se produc de două ori mai frecvent decât în anii 1960. Studiul a arătat că ratele zilnice de naștere prematură (între 28 și mai puțin de 37 de săptămâni de gestație) și naștere timpurie (între 37 și mai puțin de 39 de săptămâni) au crescut pe măsură ce temperaturile locale au crescut, în special în rândul grupurilor socio-economice mai scăzute.

 

 

Efectele pe termen lung și măsurile de adaptare

 

 

Studiile anterioare asupra căldurii extreme au legat valurile de căldură prelungite de creșteri ale spitalizărilor, sinuciderilor și deceselor. De exemplu, aproape 62.000 de oameni au murit din cauze legate de căldură în timpul verii europene din 2022, cel mai fierbinte sezon pentru regiune din istorie. Până în 2080, se estimează că orașele mari din SUA și Australia ar putea înregistra de cel puțin patru ori mai multe decese cauzate de creșterea temperaturilor.

 

 

Efectele căldurii extreme asupra femeilor însărcinate sau celor care încearcă să conceapă sunt mai puțin studiate. Analiza realizată de Darrow și colegii săi este cel mai mare studiu de până acum asupra căldurii extreme și nașterilor premature, dar se concentrează doar pe SUA. Accesul la locuințe cu aer condiționat, evitarea muncii fizice solicitante în condiții de căldură și condițiile preexistente de sănătate ar putea modifica riscul individual al femeilor însărcinate de a fi afectate de căldură.

 

 

Concluzie
Nu doar valurile scurte de căldură afectează sarcinile; perioadele lungi de temperaturi peste medie pot, de asemenea, să își pună amprenta. O meta-analiză din 2020 a 70 de studii globale a constatat că, deși dovezile care leagă căldura extremă și nașterile premature sunt cele mai puternice pentru valurile de căldură oficiale, căldura cumulată pe parcursul întregii sarcini crește riscul de naștere prematură.

 

 

Efectele pe termen lung asupra sănătății pentru copiii născuți prematur din cauza căldurii extreme sunt rar studiate. Neincluzând aceste implicații în evaluările de sănătate publică, subestimăm semnificativ efectele căldurii asupra sănătății populației. Cu aceste noi dovezi și o înțelegere în creștere a celor mai vulnerabili la căldura extremă, autoritățile de sănătate, factorii de decizie politică și medicii sunt mai bine echipați pentru a răspunde valurilor de căldură.

 

 

Îndemnul la acțiune
Legătura clară între valurile de căldură și efectele negative asupra femeilor însărcinate și sugarilor oferă un impuls important pentru a aborda cauzele expunerii la valuri de căldură și pentru a investi în strategii adaptive care să reducă efectele acestora la nivelul orașelor, cartierelor și locuințelor individuale.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Comunicat de presă Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021 date provizorii pentru judeţul Satu Mare – Rezultatele

Sigla Informatia Zilei

Tribunalul Satu Mare a dispus punerea în libertate a poliţistului Vigh Carol cercetat pentru trafic de influenţă

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea

Astăzi, 28 martie, Tribunalul Satu Mare dispus liberarea provizorie sub control judiciar a poliţistului Vigh Carol, arestat preventiv pentru trafic de influenţă. Tribunalul Satu Mare a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de poliţistul Vigh Carol şi a dispus liberarea provizorie sub control judiciar. Instanţa a dispus punerea în libertate.