Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevi de la trei licee satmarene au luat la pas Tara Oasului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Casa veche in Mujdeni
Casa veche in Mujdeni

Recent, elevii: Balog Alexandra, clasele a IX-a A, Ştrachy Mariana, a IX-a B, Balog Alin, Ciul Razvan, Cuc Ioan, a X-a A, Hotea Alexandra, Neamtu Roland, Nemes Carla, a X-a C, de la Liceul Tehnologic “Constantin Brancusi”, Badar Beatrix, a X-a C, de la Liceul German si Talos Vasile, a IX-a C, de la Liceul Tehnologic de Constructii Masini “UNIO”, au efectuat un tur al Oasului. 

Manati de dorinta de a-si testa capacitatile fizice, de a savura la pas frumusetile intalnite si de a le consemna, grupul de tineri a coborat din tren la Halta Mujdeni. in localitatea Mujdeni, un sat lung avand un singur sir de case, pe partea dreapta, peste drum fiind padurea, au facut prima oprire la bisericuta din localitate. Acolo, elevii au dorit sa ingenunchieze si sa se roage. Bisericuta, amplasata intr-o gradina pitoreasca, in care se afla si un foisor din lemn ce adaposteste clopotul, este in stare de degradare, altarul si incaperile anexe avand tavanele si peretii cu fisuri largi.

Varga Gheorghe, cu domiciliul in Prilog Vii, acolo unde se afla Fantana Ţeigului, fantana ce dateaza de pe vremea grofului Wesselényi, si-a oprit calul si din caruta. In timpul popasului, a povestit elevilor ca, in vremea razboiului, soldati rusi au patruns dinspre Remetea Oasului si si-au facut aparitia in fata casei lor, din Prilog Vii. Rozalia, mama lui era singura acasa. Speriata de prezenţa soldatilor si de reputatia lor, l-a luat in brate pe micutul, pe atunci, Varga Gheorghe si a incercat sa fuga. Rusii vazand-o, i-au facut semn sa stea locului ca nu-i vor face nici un rau, intreband-o in mod repetat: “departe Berlinul?”.

Fusle Vasile, in varsta de 82 de ani, din Mujdeni, i-a intampinat din curiozitate pe drumeti pe ulitasi, intrebat fiind, le-a povestit elevilor ca in timpul razboiului de eliberare, a fost martorul unei batalii intre artileria rusa si cea germana, aflata in retragere. “Eram copil. Locuiam in Lechinta. Scena de batalie am privit-o mai din sus de ulita noastra, de pe un pietrar. Rusii dadeau cu tunurile dupa nemti. Am vazut flame si se auzeau bubuituri. Batalia a avut loc intre satele Calinesti si Gherta Mica”, a adaugat el.

Traseul a continuat prin Pasunea Mare. In localitatea Coca, elevele Carla si Beatrix au fotografiat toate casele batranesti, din pacate putine la numar, precum si cele mai impunatoare vile, si nu putine au fost.

La Barajul Lacului Calinesti, elevii au servit masa de pranz, din proviziile aduse de acasa, admirand intinderea lacului. Apoi au vizitat platforma tehnologica de la baraj.

In final, ei au apreciat ca excursia a fost plina de invataminte si le-a oferit un prilej de deconectare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns