Societatea de Științe Matematice din România, care în prezent organizează Olimpiada Gazetei Matematice, anunță modificări la regulamentul de desfășurare a olimpiadei, înaintea etapei a doua, modificări menite să combată și să prevină tentativele de fraudă. Măsura vine după ce președintele Societății, profesorul Radu Gologan, a tras semnale de alarmă cu privire la astfel de tentative și spusese că “nu trebuie să existe milă pentru furt”.
Premiera o reprezintă introducerea în regulament a obligativității reexaminării elevilor pentru care există suspiciuni de fraudă și compararea notelor.
Concret, noua regulă este următoarea: “Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe google meet, zoom, teams, etc.) ale elevilor implicați.
În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani.”
La sfârșitul săptămânii trecute, SSMR a anunțat, pe Facebook, că a adăugat un punct la regulamentul Olimpiadei sale, privind organizarea etapei a II-a: “Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe Google Meet, Zoom, Teams etc.) ale elevilor implicați.
În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani.
De asemenea ei nu vor mai primi (eventualele) medalii SSMR decernate în competițiile viitoare.”
Mesajul Societății de Matematică: situația tentativelor de fraudare a competițiilor, testelor și examenelor școlare a fost semnalată în mod repetat, în ultimele zile, de președintele Societății, Radu Gologan.
Acesta spunea, săptămâna trecută, într-un interviu pentru Edupedu că un “copil educat din clasele mici în acest sistem (n. red. al fraudei) este un mare pericol pentru viitorul acestei țări”. Și atrăgea atenția că, în timp ce țări unde “pandemia” comportamentului neetic practic dispăruse au luat, în timpul perioadei de școală online, măsuri drastice pentru a preveni frauda, “noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave”.
1 comentariu
un sistem putred,corupt….scoli cu multe burse de merit,dar cu rezultate slabe la evaluarile nationale sau BAC…