Image 1
Image 2

RUGĂCIUNE

Episcopii care au predicat despre Hristos, au săvârșit minuni și au fost supuși chinurilor păgânești

Episcopii care au predicat despre Hristos, au săvârșit minuni și au fost supuși chinurilor păgânești
Astăzi, în Calendarul Ortodox sunt pomeniți Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton și Eterie, mucenicii care au suferit mult în viața lor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Astăzi, în Calendarul Ortodox sunt pomeniți Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton și Eterie, mucenicii care au suferit mult în viața lor. Acești episcopi au predicat creștinismul păgânilor, fiind supuși la mari chinuri.

 

 

Pe 7 martie, sunt amintiți în mod special episcopii care au activat în Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton și Eterie. În anul 16 al domniei lui Dioclețian, episcopul Ierusalimului, Hermon, a trimis misionari în diferite regiuni pentru a răspândi cuvântul Domnului. Astfel, Efrem a fost trimis în Sciția, iar Vasilevs în Cherson, unde au întâmpinat numeroase dificultăți.

 

 

Vasilevs, primit cu ostilitate

 

Vasilevs a fost primit cu multă ostilitate în Cherson, deoarece învățăturile sale despre Hristos au fost considerate o amenințare pentru obiceiurile păgâne ale locuitorilor. A fost bătut și alungat din cetate, dar s-a retras într-o peșteră numită Partenon, unde a continuat să se roage pentru cei care l-au persecutat. Într-un moment de rugăciune, un miracol s-a întâmplat: copilul conducătorului local, care murise, a fost readus la viață după ce familia l-a chemat pe Vasilevs să se roage pentru el. Acest miracol a dus la convertirea întregii familii la creștinism.

 

 

Sfântul Efrem, martirizat pentru Hristos

 

Sfântul Efrem a fost decapitat pentru că predica despre Hristos, iar Vasilevs a fost urmat în martiriu de Evghenie, Agatodor și Elpidie, care au fost trimiși de Ierusalim pentru a predica și a răspândi credința. După ce au fost capturați și torturați, aceștia au murit în aceeași zi a anului 7 martie, în anul 16 al domniei lui Dioclețian.

 

 

Eterie și minunea cu cuptorul

 

Mai târziu, Eterie a fost trimis ca episcop în Cherson, iar după ce a văzut nelegiuirile și răutatea păgânilor, s-a îndreptat spre Bizanț pentru a solicita ajutor împăratului Constantin. Cu ajutorul acestuia, păgânii au fost alungați din cetate și locuitorii dreptcredincioși s-au întors la Hristos. În drum spre Bizanț, Eterie a fost ucis de păgâni și s-a mutat la Domnul în 7 martie.

 

 

Minunea Sfântului Capiton

 

După moartea lui Eterie, Capiton a fost trimis ca episcop în Cherson. La sosirea sa, dreptcredincioșii l-au primit cu bucurie, dar păgânii au cerut un semn al puterii lui. În fața lor, Capiton a intrat într-un cuptor aprins și a ieșit nevătămat, ceea ce a uimit întreaga cetate. După această minune, mulți păgâni s-au convertit la creștinism și au fost botezați. Sfântul Capiton a trecut la cele veșnice pe 22 decembrie.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*