Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Episcopul Alepului se teme de declanşarea “unui război mondial” în caz de intervenţie în Siria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo, a avertizat luni în privinţa unei intervenţii armate în Siria, care ar contribui, în opinia sa, la “un război mondial”, în timp ce publicaţia Vaticanului a criticat lipsa de “prudenţă” a celor care iau în calcul o asemenea opţiune.

Întrebat de Radio Vatican în legătură cu scenariul unei intervenţii militare evocat în diverse capitale, Audo s-a arătat alarmat, declarând că, “în cazul în care ar exista o intervenţie militară, aceasta ar însemna, potrivit aprecierii sale, un război mondial. Acest risc există din nou”.

“Sperăm că intervenţia Papei pentru a favoriza un dialog real între diferite părţi aflate în conflict, pentru a găsi o soluţie, să poată fi un prim pas pentru a nu folosi arme şi pentru a ne asigura că oamenii pot călători, comunica, dialoga”, a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean şi preşedinte al organizaţiei umanitare Caritas Siria.

“Aceasta este ceea ce aşteptăm: o forţă internaţională care să ajute la dialog şi să nu facă război”, a insistat el.

La rândul său, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.

“Ecourile cu privire la o intervenţie armată a unor ţări occidentale sunt tot mai insistente şi din ce în ce mai puţin constrânse de datoria prudenţei. Diverşi reprezentanţi ai acestor naţiuni se declară convinşi de caracterul fondat al acuzării de folosire a armelor chimice de către armata siriană, o chestiune asupra căreia ONU efectuează o anchetă”, a notat cu indignare publicaţia Vaticanului.

Papa Francisc a făcut apel, duminică, pentru “reducerea armelor la tăcere”, denunţând “multiplicarea masacrelor şi atrocităţilor” în Siria, şi a solicitat “comunităţii internaţionale să găsească o soluţie”.

“Nu confruntarea oferă perspective de speranţă pentru rezolvarea problemelor, ci capacitatea de a se întâlni şi de a dialoga”, a adăugat Papa într-un “Apel pentru Siria” lansat după rugăciunea duminicală Angelus.

De la începutul conflictului, Vaticanul a făcut apel în mod constant la dialog între forţele prezente în Siria.

Opoziţia acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice. Siria a negat aceste acuzaţii, afirmând “că nu a folosit niciodată arme chimice”.

Vaticanul şi, în special, nunţiul Damascului, Mario Zenari, îndeamnă în continuu la prudenţă şi la judecată în privinţa conflictului sirian. Minoritatea creştină se teme de ameninţarea islamistă.

Potrivit Sfântului Scaun, exemplul unor intervenţii străine din trecut, începând cu Irakul, arată că acestea destabilizează atât o ţară, cât şi o regiune şi nu contribuie deloc la instalarea democraţiei şi păcii religioase.

 

SUA constată că s-au folosit arme chimice în Siria

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că în Siria au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, considerând că aceasta este o “indecenţă morală” pentru care responsabilii trebuie să răspundă.

“Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat Kerry presei, într-o intervenţie la Washington, “este de necontestat”.

“Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

“Preşedintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”, a adăugat Kerry, într-o declaraţie solemnă, potrivit Mediafax.

 

Putin a discutat la telefon cu Cameron despre Siria

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului britanic David Cameron că încă nu există o dovadă că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor în Siria, a anunţat luni serviciul de presă al premierului.

În cadrul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, Putin a spus: “ei nu au dovezi nici privind utilizarea armelor chimice, nici cine ar fi responsabil”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Cameron a reiterat că sunt “puţine îndoieli” că regimul de la Damasc a desfăşurat un atac chimic, miercuri, în apropiere de Damasc, potrivit unui rezumat al conversaţiei între cei doi oficiali.

Şeful Guvernului britanic a emis îndoieli cu privire la capacitatea rebelilor de a desfăşura un astfel de atac şi a dezvăluit că regimul a lansat o mare ofensivă asupra zonei în zilele precedente.

“Regimul a împiedicat, de asemenea, accesul ONU imediat (în zonă după presupusul atac chimic), ceea ce sugerează că ei au ceva de ascuns”, a argumentat el pe lângă preşedintele Putin.

Cei doi oficiali au reafirmat angajamentul luat de liderii G8 în iunie de a nu lăsa pe nimeni să folosească arma chimică fără răspunsul comunităţii internaţionale.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns