Image 1
Image 2

Este România o țară mai instabilă politic decât alte țări?

Franța nu mai este ce a fost după rezultatele de la votul de duminică. Partidul lui Le Pen este mai aproape de guvernare decât oricând.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Macron plătește scump greșeala de a fi inițiat alegeri anticipate. Acum Marine Le Pen îi dă lecții despre Constituție arătându-i că, de fapt, el nu este șeful armatei pe care o poate trimite în Ucraina, ci doar un funcționar oarecare.

Înfrângerea lui Macron nu este departe. A vrut să trimită trupe în Ucraina, dar iată că în locul lor premierul Ungariei, Viktor Orban, face o primă vizită în Ucraina. Va avea o întâlnire cu Zelenski, la care, îi va propune să ia în considerare o propunere de încetare a focului. Este oare Viktor Orban cel mai potrivit mesager de pace? Luna trecută, când Zelensky l-a invitat pe premierul ungar la  Summitul pentru pace, organizat în Elveția, Orban a refuzat trimițându-și doar ministrul de Externe.

Extrema dreaptă ia avânt în Europa. În Olanda s-a instalat un guvern de dreapta care promite să fie mai dur decât a fost orice alt guvern. În campania electorală a amenințat că va scoate Olanda din Uniunea Europeană.

Tot din inițiativa lui Orban s-a înființat grupul “Patrioți pentru Europa”. Liderul partidului extremist austriac, vrea să instituie în Austria un guvern după modelul Orban.

În  timp ce toate țările o iau spre dreapta, Anglia o ia spre stânga. Alegerile din 4 iulie vor aduce o schimbare de direcție pentru Marea Britanie. Primul ministrul Rishi Sunak, la fel ca Macron, deși știa că în sondaje conservatorii stau slab în sondaje  a anunțat, în 22 mai, în mod surprinzător alegeri anticipate. Camera Comunelor a fost dizolvată la sfârșitul lunii mai.

Victoria laburiștilor este previzibilă. Oricum Sunak este al cincilea prim ministru al Angliei în șapte ani.

Față de țări cu democrație consolidată, cum se spune, România stă bine. Se mai ceartă PSD și PNL pentru data alegerilor prezidențiale, dar le trece. Teama de o ascensiune a dreptei extreme îi ține împreună pe Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Dar oare este îndreptățită frica de AUR și de SOS România? Nici George Simion, nici Diana Șoșoacă nu au fost auziți c cerând ieșirea României din UE, nici nu sunt împotriva străinilor, nici nu au reacții anti-semite. AUR nu urmează nici măcar politica naționalistă-șovină a  PUNR sau a Partidului România Mare împotriva ungurilor.

Ce să mai spunem despre programul de guvernare AUR? Este ca și când nu ar exista. George Simion îi lasă pe alții să spună că AUR este împotriva UE, că este un partid extremist. Se pare că există un public dornic de o asemenea politică radicală.  AUR și Șoșoacă îndeplinesc această dorință încurajând alte partide să-i atace din această direcție.

Scopul acestor doi politicieni este să demonstreze că partidele lor sunt frecventabile și că pot fi luate la guvernare fie de PSD, fie de PNL.

Simion și Șoșoacă pot juca un rol important la alegerile prezidențiale, în turul doi. Presupunând că în turul doi intră Ciolacu și Ciucă, electoratul AUR și SOS România, poate înclina balanța într-o direcție sau alta. Întrebarea este dacă acest electorat ascultă de recomandările lui Simion și Șoșoacă.

Organizarea alegerilor prezidențiale mai spre iarnă, ar mai clarifica orientările alegătorilor din România. Dacă alegerile vor avea loc după 5 noiembrie se va ști cine va fi următorul președinte al SUA. Se va clarifica și situația din Franța. Germania și Marea Britanie.

Până în noiembrie este posibil să se ia o decizie și în privința războiului din Ucraina. Comparând situația din Franța, din Olanda, din Anglia chiar este România mai instabilă politic decât alte țări?

Mai multă răbdare din partea PSD în cea ce privește data alegerilor prezidențiale nu i-ar strica nici lui Marcel Ciolacu. Ar mai fi ceva: în octombrie se încheie și mandatul lui Mircea Geoană de la NATO. Și asta este în favoarea lui Marcel Ciolacu.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*