
Europa se află în fața unei „epidemii severe de febră aftoasă, cea mai gravă din acest secol”, iar „măsuri urgente” sunt necesare pentru diagnosticarea rapidă și prevenirea acesteia, dar și pentru limitarea efectelor, a declarat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției de știri EFE, transmite Agerpres.
„Focarele recente de febră aftoasă din Europa și apariția unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu subliniază importanța unei detectări rapide”, afirmă FAO într-un comunicat, referindu-se la boala virală extrem de contagioasă care afectează în principal bovinele, porcinele, oile și caprele, fără a reprezenta un pericol direct pentru oameni.
Fenomenul este rar în Europa, care nu a mai experimentat o astfel de epidemie din 2001, iar Ungaria, cea mai afectată țară în prezent, nu a mai raportat acest virus de mai bine de 50 de ani.
În ianuarie, Germania a identificat un focar de febră aftoasă, însă acesta a fost rapid controlat. Virusul a apărut în februarie în Ungaria, extinzându-se rapid în mai multe ferme din nord-vestul țării și contaminând și Slovacia vecină. Autoritățile din ambele state au fost nevoite să sacrifice mii de bovine pentru a preveni răspândirea bolii.
Epidemia afectează comerțul internațional, iar Regatul Unit a interzis deja importul de carne și produse lactate din regiunile europene unde a fost identificat virusul și din țările vecine.
Virusul se răspândește rapid și se recomandă îmbunătățirea măsurilor de biosecuritate pentru a reduce impactul acestei epidemii. FAO a semnalat recent prezența serotipurilor SAT1 ale febrei aftoase în Irak și Bahrain, ceea ce sporește riscul unei răspândiri în Europa și Asia de Vest, avertizând asupra posibilelor efecte asupra sănătății animalelor și asupra producției de alimente.
Deși febra aftoasă nu afectează oamenii, aceasta reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea animalelor, securitatea alimentară și economia sectorului agricol, afectând producția de carne și lapte.
Animalele infectate dezvoltă febră și vezicule pe bot și picioare, iar animalele tinere pot muri din cauza insuficienței cardiace. Virusul se poate răspândi rapid, chiar și în zone unde, în mod normal, nu există focare sau unde nu se practică vaccinarea regulată.
În Orientul Mijlociu, febra aftoasă este endemică, dar focarele recente provocate de tulpina exotică au afectat deja Bahrain, Irak și Kuweit, existând riscul de extindere și în alte regiuni. FAO recomandă creșterea conștientizării în rândul fermierilor și al comunităților locale din zonele cu risc ridicat, precum și implementarea unor măsuri stricte de biosecuritate, cum ar fi separarea animalelor bolnave, evitarea amestecării animalelor din surse necunoscute și curățarea riguros a piețelor și vehiculelor de transport.
În plus, vaccinarea este considerată un instrument esențial pentru controlul epidemiei.
Fii primul care comentează