

Un om de afaceri va deschide în Sălaj prima crescătorie de sturioni din judeţ şi una dintre cele mai mari din Transilvania. Caviarul produs aici va ajunge pe mesele consumatorilor din Europa de Vest, în special în Suedia.
Sturionii, peştii cunoscuţi pentru delicioasele lor icre negre, se vor simţi în curând în Sălaj ca… în Dunăre, după ce un om de afaceri din judeţ a reuşit să câştige o importantă finanţare europeană destinată amenajării unei crescătorii pentru această valoroasă specie. Crescătoria de sturioni va funcţiona la ieşirea din localitatea Ip spre Zăuan şi va fi gata la începutul anului viitor.
Afaceristul care a avut exotica idee este fostul c onsilier judeţean Ioan Mocan, care spune că, iniţial, a gândit investiţia în special ca o afacere pe termen scurt. „Afacerea pe termen scurt era să vinzi puiet de sturioni pentru repopularea Dunării cu această specie, pentru că România a avut un program în acest scop, finanţat sută la sută din fonduri europene. Din cauza celor de la Ministerul Agriculturii, programul a fost suspendat, astfel că această modalitate de valorificare a investiţiei a picat”, ne explică Mocan. „Ce era mai important, pe termen scurt, pentru câştig, a picat, dar sperăm că se va relua din 2014”, a adăugat el.
A rămas în picioare, însă, „afacerea pe termen lung” – cum îi place investitorului să-i spună valorificării prin icre şi carne a sturionului. Aşa că Mocan a mers mai departe cu investiţia, lucrând de aproape un an de zile la construirea celor patru bazine exterioare în care vor creşte sturionii, dar şi la hala – maternitate în care va avea loc reproducerea lor. Lucrările de construcţie au început în septembrie anul trecut, iar până în acest moment s-au realizat cele patru bazine, al cărui luciu de apă va însuma aproximativ 6 hectare, şi a fost terminată şi fundaţia pentru hală. „În maximum trei zile trebuie să ajungă utilajele pentru hală, iar până în 30 august vor fi toate montate, pentru că instalaţia electrică este realizată deja”, explică Mocan.
Hala – „maternitate” pentru puiet
Afaceristul povesteşte că hala va fi un fel de maternitate, unde vor exista bazine speciale pentru reproducători. „Icrele se iau de la reproducător şi se pun în incubator, iar în şapte zile ies puieţii, care se ţin în hală până ajung la 300 – 500 de grame”, precizează el. Ioan Mocan spune că, deşi nu este viabil programul de repopulare a Dunării cu sturioni, cerere de puiet există, totuşi, din partea crescătoriilor private din ţară. „România nu poate să producă atât cât este necesar”, apreciază el.
Ioan Mocan spune că primii bani din crescătoria de la Ip estimează că îi va face în termen de trei ani, timpul în care ajung la maturitate o parte din tipurile de sturioni. „Pentru desfacerea icrelor negre şi a cărnii de sturion mă bazez pe consultantul meu, o firmă din Ungaria, care are deja desfacerea asigurată în Suedia”, explică el.
Gură de oxigen pentru economia locală
Dezvoltarea afacerii de la Ip a dat până acum de lucru la aproximativ o sută de persoane, iar după ce va porni crescătoria alte aproximativ zece persoane vor avea un serviciu stabil. „Nu vor fi foarte mulţi angajaţi pentru că este o tehnologie modernă, automatizată în mare parte”, justifică Mocan.
Peste 10 milioane de lei de la UE
Valoarea investiţiei de la Ip se ridică la aproape 17 milioane de lei, din care 10.046.580 de lei (60%) este finanţare nerambursabilă câştigată prin Programul Operaţional de Pescuit (POP). Potrivit lui Ioan Urs, consilier în cadrul biroului de la Cluj al Autorităţii de Management al POP, este cea mai mare finanţare din judeţ aprobată prin acest program şi una dintre cele mai mari din Transilvania. Din Sălaj a mai fost aprobat un singur alt proiect, alte cinci fiind în aşteptare.
Fii primul care comentează