Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a prezentat stadiul principalelor programe derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Este vorba de programele “Casa Eficientă Energetic”, “Casa Verde Fotovoltaice”, “Rabla pentru electrocasnice”, ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”.
Evaluarea dosarelor de finanţare depuse în Programul “Casa Eficientă Energetic” se află într-un impas din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat ministrul. Au fost depuse 2.200 de dosare. “Va trebui să luăm o decizie, pentru că, în momentul de faţă, capacitatea instituţională nu a permis AFM să deruleze mai repede acest program. În acelaşi timp, extindem componenta de clădiri publice a programului “Casa Eficientă Energetic”, unde dorim să asigurăm o finanţare în plus pentru instituţiile publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituţii publice, va fi de 1,4 miliarde de lei. Instituţiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcţii şi reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, şcoli, spitale, locuinţe sociale etc. În componenta de locuinţe uni-familiale, suma maximă care poate fi acordată este de 15.000 de euro”, a susţinut oficialul.
Pe de altă parte, el a menţionat că o nouă sesiune a programului va fi lansată în 2021: “Programul “Casa Verde Fotovoltaice” a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor. Suntem în fază de contractare şi plăţi. Am operaţionalizat programul în ultimele două luni şi ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat şi să contractăm tot ce este aprobat”.
“Rabla pentru electrocasnice” continuă în acest an
“Programul “Rabla pentru electrocasnice” va continua în acest an şi va avea un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum. Aplicaţia informatică este în fază finală şi trebuie să asigure derularea optimă a procesului de înscriere şi de solicitare a voucherelor. Am avut consultări tehnice şi cu comercianţii înscrişi în program pentru a fi siguri că aplicaţia poate fi integrată cu sistemele informatice şi site-urile acestor entităţi economice. Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare pentru a da posibilitatea şi altor comercianţi să se înscrie în program. Păstrăm categoriile de echipamente care au fost anunţate anul trecut: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aer condiţionat, televizoare, laptopuri, tablete. În sistemul pe care l-au pregătit colegii noştri anul trecut se va genera un cod de voucher în momentul în care se înscrie beneficiarul în program, iar în termen de 15 zile se poate prezenta la comerciant şi poate să facă achiziţia de electrocasnice”, a afirmat Tanczos.
Persoanele fizice vor beneficia de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează; 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an. Se acordă ;i vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.
Prima de casare pentru ”Rabla Clasic” se majorează la 7.500 de lei, iar ”Rabla Plus” are buget dublu
Prima de casare acordată în Programul “Rabla Clasic” creşte de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, iar bugetul pentru Programul “Rabla Plus” se va dubla, până la 400 de milioane de lei.
“Programul “Rabla Clasic” ajută atât cetăţenii, cât şi industria autohtonă, prin acele tichete care sunt folosite pentru schimbarea parcului auto. Prima de casare se va plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se înscriu la dealer, se casează maşina, se radiază şi se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare. Tot în cadrul programului “Rabla Clasic” avem două ecobonusuri care vin în completarea sumelor primei de casare şi în sprijinul acelor achiziţii prin care se cumpără maşini cu tehnologii hibrid. Aici, ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, cu emisii sub 96 grame de CO2, se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei”, a spus Tanczos.
În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Programului “Rabla Plus”, bugetul de anul acesta permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.
1 comentariu
Am depus dosar pentru Casa eficienta energetic din februarie si nu am primit nimic. Mai am sperante?