Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUNICIPIUL SATU MARE

Evenimente de mare însemnătate la 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu

Avram Iancu
Societatea Cultural - Patriotică "Avram Iancu", filiala Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Academia Română - Filiala Cluj Napoca și Institutul de Istorie "George Barițiu" organizează un eveniment de mare gală prin care se va marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu, respectiv 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Societatea Cultural – Patriotică “Avram Iancu”, filiala Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Academia Română – Filiala Cluj Napoca și Institutul de Istorie “George Barițiu” organizează un eveniment de mare gală prin care se va marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu, respectiv 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare.

 

 

Programul pregătit pentru ziua de 1 iunie de către instituțiile de cultură anterior menționate va începe la ora 9:30, la Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare.

Liturghia Arhierească și slujba de Te Deum vor fi oficiate de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Iustin – Episcop al Episcopiei Române Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, preotul protopop Ioan Socolan și un sobor de preoți.

 

 

De la ora 12:30, programul evenimentelor se va desfășura în fața bustului eroului național “Crăișorul Munților”, după cum este supranumit Avram Iancu. În Centrul Nou al municipiului Satu Mare se vor depinde jerbe și coroane de flori și, totodată, se vor marca 10 ani de la dezvelirea bustului.

 

 

Cuvântul de salut îi va reveni lui Mircea Dobra, președintele Societății Cultural – Patriotice “Avram Iancu”, filiala Satu Mare.

O jumătate de oră mai târziu, Casa de Cultură a municipiului Satu Mare va fi gazda simpozionului științific “Avram Iancu. Moții, făuritori de neam și țară”, eveniment la care sunt invitați următorii: academicianul Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române, prof. Victor Bercea – președintele de onoare al Societății Cultural Patriotice “Avram Iancu” din România, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul de Turism Arieșeni. Moderator al evenimentului va fi dr

Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare.

 

 

Tot la Casa de Cultură, Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș va lansa volumul intitulat “Biografia lui Avram Iancu”.

De la ora 14:30, evenimentele omagiale și aniversare se vor muta pe scena din Centrul Nou al municipiului Satu Mare. Se va desfășura un spectacol de gală, din programul căruia fac parte următorii artiști și ansambluri: Tulnicăresele din Ianculești, elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Satu Mare, Aida Negrea, Răzvan Roșu și Ansamblul “Tecerașii”, Paula Hriscu, Cenaclul Flacăra cu Andrei Păunescu, precum și binecunoscuta Veta Biriș.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns