Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SOLSTIȚIUL DE VARĂ

Evenimentul astronomic se va produce pe 20 iunie

Evenimentul astronomic se va produce pe 20 iunie, marcând cea mai lungă zi a anului pentru emisfera nordică
Pe măsură ce ne apropiem de anul 2096, vom observa o continuare a acestui trend, subliniind complexitatea și frumusețea mecanicii cerești.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Pe 20 iunie 2024, solstițiul de vară va avea loc la ora 20:51 UTC (23:51 ora României), marcând cel mai devreme moment al acestui eveniment din 1796, când George Washington era președintele SUA.

 

 

Solstițiul de vară din 2024
Acest fenomen, care de obicei are loc pe 21 iunie, când polul nord al Pământului este maxim înclinat spre Soare, va continua să se producă mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când va avea loc cel mai timpuriu solstițiu al secolului. După aceasta, ciclul se va încheia. Motivul științific din spatele acestui fapt are implicații importante pentru restul secolului.

 

 

Solstițiul de vară reprezintă momentul în care polul nord al Pământului este înclinat maxim spre Soare, rezultând în cea mai lungă zi a anului pentru emisfera nordică. În emisfera sudică, acest moment coincide cu solstițiul de iarnă, marcând cea mai scurtă zi a anului. Anul acesta, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, cel mai devreme de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

 

 

Cauzele variației
Această variație este rezultatul unor fenomene astronomice complexe. Orbita Pământului în jurul Soarelui este eliptică, iar axa de rotație a Pământului precesionează, făcând o rotație completă în aproximativ 26.000 de ani. De asemenea, durata unui an tropical (intervalul de timp între două solstiții de vară consecutive) este de aproximativ 365,242189 zile, ceea ce necesită ajustări periodice pentru a menține corectitudinea calendarului.

 

 

Implicațiile calendarului și ciclurile seculare
Pentru a menține sincronizarea dintre anul calendaristic și anul tropical, folosim sistemul anului bisect, adăugând o zi la fiecare patru ani. Totuși, această ajustare nu este perfectă, astfel că solstițiul va avea loc din ce în ce mai devreme în fiecare ciclu de patru ani, până în 2096. După acel moment, ciclul se va reseta, iar solstițiul va începe din nou să aibă loc mai târziu în an.

 

 

Acest fenomen este cauzat de discrepanța dintre ziua solară medie (24 de ore) și ziua siderală (23 ore, 56 minute și 4,09 secunde). De asemenea, Pământul se deplasează aproximativ 2,6 milioane de kilometri pe orbită în fiecare zi solară, necesitănd puțin mai mult decât o rotație completă (360°) pentru ca Soarele să apară în același punct pe cer de la o zi la alta.

 

 

Un eveniment astronomic remarcabil
Solstițiul de vară din 2024, care va avea loc pe 20 iunie, la ora 20:51 UTC, este un eveniment astronomic remarcabil și un punct de referință în înțelegerea mișcărilor complexe ale Pământului în raport cu Soarele. Acesta marchează cel mai timpuriu solstițiu din ultimii 228 de ani și oferă o oportunitate de a reflecta asupra modului în care fenomenele astronomice influențează măsurătorile noastre de timp și calendarul zilnic. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2096, vom observa o continuare a acestui trend, subliniind complexitatea și frumusețea mecanicii cerești.

 

 

CITEȘTE ȘI: Solstițiu, cea mai lungă noapte

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Tragic accident la Doba

Un tată şi fiul de 5 ani au murit într-un accident lângă Doba

Un tragic accident de circulaţie a fost înregistrat în această seara pe DN 19, întrelocalităţile Doba şi Decebal. Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism, iar în urma impactului violent două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte trei au fost rănite grav.