
Pe baza unor noi studii efectuate de o echipa de cercetatori finlandezi, se pare ca supravieţuirea celor mai apte exemplare – idee ce sta la baza teoriei darwiniste a evoluţiei – continua sa influenţeze evoluţia omului. Cu alte cuvinte, oamenii sunt supusi selecţiei naturale la fel ca oricare alta specie de vieţuitoare.
Conform unei concepţii raspandite, dar gresite, oamenii s-ar fi oprit din evoluţie in momentul in care au descoperit agricultura si au ales monogamia.
Totusi, obiceiuri aparent banale, precum casatoria, nu au incetinit procesul selecţiei naturale. in cazul barbaţilor s-a observat o tendinţa evolutiva evidenta in cazul cresterii ratei succesului faţa de sexul frumos – arata descopera.ro.
Tendinţa evolutiva a barbaţilor include factori precum atractivitatea fizica sau chiar inteligenţa. Dar dovezile oferite de vieţile a peste 6.000 de cetaţeni finlandezi care au trait in intervalul de timp cuprins intre anii 1760 -1849 sugereaza cu totul altceva.
Cercetatorii au analizat factori precum statutul economic, nasterile, casatoriile si decesele subiecţilor, pentru a cerceta astfel patru factori de selecţie naturala decisivi. Subiecţii au devenit adulţi, si-au gasit perechi, au avut succes la sexul opus si au lasat urmasi.
Oamenii de stiinţa au descoperit cu surprindere ca oportunitaţile de selecţie naturala a finlandezilor din trecut erau aproape identice cu cele observate in natura la celelalte specii de vieţuitoare. Finlanda deţine unele dintre cele mai bune banci de date pentru astfel de cercetari, deoarece bisericile locale au pastrat o evidenţa detaliata a nasterilor, deceselor, casatoriilor si statutului economic al enoriasilor.
“Am descoperit ca specia umana inca evolueaza, la fel ca oricare alta specie. Ar fi o greseala sa credem ca evoluţia omului s-a oprit undeva in trecut. Oamenii continua sa fie afectaţi atat de selecţia naturala, cat si de cea sexuala. Cu toate ca factorii in urma carora au succes in viaţa sau isi gasesc mai usor parteneri s-au schimbat de-a lungul timpului, mecanismele de selecţie au ramas aceleasi.”, declara dr. Virpi Lummaa din cadrul Universitaţii din Sheffield, Marea Britanie.
Rezultatele complete ale cercetarilor au fost publicate in periodicul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences. ”Metodele care asigura barbaţilor succesul in gasirea unei perechi de sex opus au evoluat mai repede decat metodele de seducţie ale femeilor. In mod surprinzator, selecţia a afectat in egala masura persoanele sarace sau bogate din societaţile umane.”, susţine dr. Alexandre Courtiol, co-autor al studiului.
Fii primul care comentează