Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Examene Cambridge pe calculator la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Clădirea Colegiului Ioan Slavici
Clădirea Colegiului Ioan Slavici

Desfăşurarea sesiunii din luna martie a examenelor Cambridge coincide cu aniversarea a trei ani de când la constituirea Centrului Închis de Examinare Cambridge din cadrul Colegiului Naţional “Ioan Slavici”.

Centrul funcţionează pe lângă Consiliul Britanic din Cluj-Napoca, după cum ne-a precizat profesoara Ioana Văsuţ.

 

Noutate: examenul la calculator

 

Această aniversare aduce un cadou celor care iubesc nu doar limba engleză, ci şi calculatoarele. Începând cu sesiunea iunie, candidaţii care vor suţine unul dintre examenele KET, PET, FCE, CAE sau CPE la Colegiul Naţional “Ioan Slavici” vor avea posibilitatea de a alege, în locul hârtiei, varianta pe calculator.

Avantajele examenului Cambridge pe calculator sunt numeroase. Dacă ne referim la primul pas, şi anume înscrierea la examen, în cazul variantei pe calculator, aceasta se poate face până cu trei săptămâni înainte de data examenului, faţă de cele două luni în cazul examenului pe hârtie. Mai mult, taxa de examen este mai mică cu 30 de lei, iar rezultatele se primesc după aproximativ trei săptămâni, în loc de o lună şi jumătate. Tot un avantaj administrativ este faptul că e nevoie să existe doar 10 candidaţi înscrişi pentru ca examenul să aibă loc şi că se poate alege câte o dată de examen pentru fiecare lună a anului. Există, aşadar, 12 sesiuni posibile de computer based exams, faţă de cele trei sesiuni paper based.

 

Probele de scriere şi vorbire

 

Probele scrise ale examenului au loc în încăperi confortabile, în faţa unor calculatoare de ultimă generaţie. Prima probă, cea de Reading, permite evidentierea cuvintelor cheie, exact asa cum se procedează pe hârtie, dar un avantaj important este faptul că la partea a doua, cea în care trebuie inserate în text fragmentele care au fost îndepărtate anterior, acestea sunt efectiv integrate în text prin drag-and-drop, astfel încât la final se poate citi cu uşurinţă întregul. La proba de Writing, candidaţii nu mai trebuie să numere cuvintele, deoarece există un contor care face acest lucru, iar la proba de Listening înregistrările sunt audiate în căşti şi e posibilă ajustarea volumului pe parcursul întregii probe. Dacă luăm în considerare faptul că la varianta pe hârtie audiţia se face prin boxe şi că volumul se reglează înainte de începerea probei, după care rămâne neschimbat, întrucât astfel prevede regulamentul de organizare, Listening-ul în căşti este un câştig foarte mare. În plus, pentru o mai bună gestionare a timpului, la fiecare proba, în colţul din dreapta sus al ecranului e afişat timpul de lucru rămas.

Proba a cincea, Speaking, rămâne neschimbată, adică are loc faţă-în-faţă cu cei doi examinatori, într-o altă zi decât probele scrise.

 

Simulare probe

 

Celor interesaţi de examenele pe calculator Cambridge Exams le pune la dispoziţie o simulare pentru probele Reading şi Listening, care are loc în Cabinetul Multimedia sau Cabinetul de Limbi Străine ale Colegiului, unde se vor desfăşura de altfel şi examenele.  Urmatoarea sesiune de examene FCE şi CAE va avea loc în luna iunie după cum urmează: 8 iunie – CAE (pe hârtie), 11 iunie – FCE (pe hartie), 15 iunie – FCE (pe calculator) şi 22 iunie – CAE (pe calculator). Perioada de înscriere este 1-19 aprilie, cu prelungire până la sfârşitul lunii mai pentru examenele pe calculator. Detalii privind modalitatea de înscriere şi taxele de examen se găsesc pe situl www.cnislavici.ro, pagina Examene Cambridge.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns