Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXCLUSIV VIDEO: Urs pe DN18, la Moisei – ACTUALIZARE

EXCLUSIV VIDEO: Urs pe DN18, la Moisei – ACTUALIZARE
Surpriză mare pentru moiseieni în această dimineaţă. Un urs a fost zărit plimbându-se pe DN 18, la Moisei. Animalul a fost surprins de un șofer.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultima perioadă, urșii au fost din ce în ce mai prezenți în zona satelor și orașelor. Principalul motiv pentru care urșii vin în localități este hrana. Din 2016, după ce vânarea urșilor pentru trofee a fost interzisă, gestionarii fondurilor cinegetice nu au mai dat urșilor hrană specifică, astfel că au fost nevoiți să caute hrana în altă parte. Culesul intensiv al ciupercilor și fructelor de pădure din ultimii ani au lăsat urșii cu tot mai puțină hrană.

 

Din cauza schimbărilor climatice tot mai puțini urși intră în hibernare iarna, astfel că nevoia de hrană este mai mare. Gunoiul aruncat la marginea satelor sau tomberoanele nesecurizate, dar și livezile neculese sunt principalele atracții pentru urși.

 

Din experiența orașelor din Canada și Statele Unite, rezolvarea sustenabilă a problemei este eliminarea atracțiilor pentru care urșii vin în localități.

 

ACTUALIZARE

 

 

Un urs a fost filmat, în această dimineață, alergând pe DN18, în localitatea Moisei. În acest context, rugăm cetățenii ca în astfel de situații să anunțe imediat autoritățile prin apelarea serviciului unic de apeluri de urgență 112 pentru a avertiza cetățenii de prezența ursului în zonă și pentru a emite mesajul ”RO ALERT”.

 

La nivel local s-a constituit o echipă de intervenție în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și s-a procedat la stabilirea unui plan de măsuri.

 

Pentru a evita producerea unor situații care să pună în pericol viața persoanelor sau integritatea fizică a acestora, rugăm cetățenii să păstreze distanța față de urs, să nu îl hrănească și să nu îl fotografieze.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns