Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Există cuplul politic Iohannis-Orban? Dar unul similar al stângii?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși conlucrează de luni de zile, Klaus Iohannis- Ludovic Orban nu este perceput ca un cuplu politic.

Încă de la preluarea conducerii PNL, între candidatul la președinție Klaus Iohannis și liderul partidului, iar mai târziu între președintele ales și premierul desemnat s-a bănuit a exista o anumită incompatibilitate.

   

Nici declarațiile de apreciere din partea președintelui la adresa premierului nu alungă impresia că până la urmă Ludovic Orban va fi înlocuit. La rândul lui, L. Orban încearcă să combată informațiile potrivit cărora ar exista neînțelegeri între el și președinte.

După conferința de presă de joi seara de la Cotroceni în care președintele a ținut să reafirme că susține alegerile anticipate, alegerea primarilor din două tururi și rezolvarea problemei pensiilor nesimțite, președintele și premierul au avut o întâlnire față în față.

Era de așteptat luarea unor decizii sau, de ce nu, o conferință de presă comună. Cu sau fără declarații suplimentare, este clar că există o viziune comună asupra unor măsuri care trebuie luate cât mai urgent.

Timpul nu curge în favoarea guvernului minoritar. Pe zi ce trece se aglomerează problemele, iar rezolvarea lor implică o majoritate parlamentară stabilă.

Se poate vorbi despre orice, dar nu despre o stabilitate politică reală. În timp ce PNL caută susținere din partea unor parlamentari racolați de la alte partide, inclusiv de la PSD și Pro România, un partid considerat aliat de nădejde a demarat campania pentru alegerea primarului general al Capitalei. USR, născut în București, și-a fixat o țintă supremă din a câștiga alegerile în București. Alianța cu partidul lui Dacian Cioloș duce lucrurile într-o direcție conflictuală.  Nicușor Dan, fondatorul mișcării care a dus la apariția USR, se consideră îndriduit să fie desemnat candidat al USR și susținut să ajungă primar general în București.

Întreitul conflict între USR și PLUS pe de o parte și PNL pe de altă parte se stinge dacă alegerea primarilor se va face în două tururi. Situația din București nu este singulară. Alianța USR-PLUS și-a propus să câștige cât mai multe primării și în majoritatea orașelor mari refuză să susțină un candidat comun  cu PNL.

Pentru PNL devine vitală modificarea legii alegerilor locale pentru că escaladarea conflictelor cu USR pune în pericol fragila susținere parlamentară pe care o are guvernul Orban.

Dacă președintele este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, dacă premierul este de acord, dacă USR cere imperativ același lucru, de ce nu adoptă guvernul o ordonață de urgență?

Pentru că PSD amenință că va depune o moțiune de cenzură. Dar și președintele și premierul și liderii USR cer alegeri anticipate. Prin urmare de ce se teme PNL de o moțiune de cenzură? Trecerea moțiunii și  căderea guvernului înseamnă un pas înainte spre alegerile anticipate.

Să se teamă, în realitate, PNL și de alegerile anticipate? Sau există posibilitatea ca PSD să refacă majoritatea parlamentară și să forțeze desemnarea unui premier din PSD?

Nu ține nici această teorie, pentru că președintele este decis să nu numească în niciun chip un premier PSD. Atunci, pe bună dreptate, se pune întrebarea de ce ezită atât de mult guvernul Orban să facă ce și-a propus și ce a promis că va face, adică alegeri anticipate, primari aleși în două tururi, rezolvarea problemei pensiilor speciale. Ca și în cazul PSD, cei care au un cuvânt greu de spus sunt primarii PNL. În fond, cu nimic diferiți de primarii PSD.

Nici după întâlnirea de la Cotroceni lucrurile nu sunt total clarificate, dar măcar s-a discutat în mod deschis despre problemele în dezbatere, alegeri anticipate, primari aleși în două tururi, pensii speciale, alocații pentru copii etc. Din acest moment se poate aprecia că într-adevăr există un cuplu politic Iohannis-Orban. Pe când un cuplu similar la partidele de stânga?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

România suspendată

Asculta acest articol Pe cât de furtunoase se anunţă săptămânile politice, pe atât de nesemnificative sunt evenimentele care au loc

Sigla Informatia Zilei

Utopia românească

Asculta acest articol În timp ce preşedintele nostru se bucura de o binemeritată minivacanţă de Bobotează şi se afla la

Sigla Informatia Zilei

PNL, în doliu prelungit

Asculta acest articol Nimeni nu se îndoieşte că PNL se află încă în criză. Alegerile pentru preşedinţia celei mai mari