Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Există o alternativă la actuala guvernare de stânga?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dată fiind miza uriașă a alegerilor din PNL de acum înainte până la congres agenda publică ar trebui să fie ocupată de acest partid.

După alegerile parlamentare de anul trecut a dispărut cu totul conceptul de “alternativă la actuala guvernare”. În fond a dispărut speranța că o altă forță politică ar putea guverna mai bine. Și, așa cum se spune, speranța dispare ultima.

Cum s-a ajuns într-o astfel de situație nu este foarte greu de explicat. Marea carte a alegerilor s-a jucat în jurul guvernului Cioloș.

După ce președintele Iohannis a reușit să disloce PSD de la guvernare, PNL a încetat să mai existe ca partid. Nu se găsea nici la putere, nici în opoziție. A devenit un fel de ONG, un fel de instanță morală care nu făcea altceva decât să-i arate cu degetul pe penalii din PNL.

Condus de doi președinți cu sarcini amestecate, privind spre Cotroceni ca vițelul la poarta nouă, ignorând apariția USR, un veritabil hoț de voturi, PNL a reușit performanța negativă de a face din două partide realtiv mari, un partid mic. A demonstrat că în politică 1+1 face 1,5, dacă nu cumva tot 1.

A căuta vinovățiile înseamnă pierdere de vreme. PNL este acum un partid de 20 de procente care, în sine, nu reprezintă o forță politică redutabilă.

Cu 20% nu poți pretinde că vei fi o alternativă la actuala guvernare. Cu 20% te poți lipi de un partid mai mare care să te tracteze la guvernare.

În schimb cu 20% poți pretinde că ești partid prezidențial. Dar și aici este un concurent. USR, prin aderența lui la mișcările de stradă, pare să fie mai pe placul președintelui Iohannis, un degustător de proteste stradale.

Inconsistența idelogică și doctrinară a USR oferă o șansă în plus PNL. În partidul lui Nicușor Dan nu  se evidențiază personalități. Partidul nu produce lideri nici măcar în stradă.

Dacă în stradă s-au adunat sute de mii de oameni era firesc să apară și o figură carismatică, așa cum a produs Piața Universității în 1990. Sau mișcările minerilor, unde s-a afirmat ca lider Miron Cosma.

Pentru PNL acest lucru este un avantaj sau un dezavantaj, cum vrei să o iei. Este un avantaj în sensul că USR, partidul concurent, nu are potențial de creștere. Este un dezavantaj dacă ne gândim că un partid de dreapta puternic ar putea deveni un partener de guvernare.

Cea mai simplă socoteală de unificare a dreptei este o alianță PNL-USR care să meargă spre 50%, situație în care UDMR ar  contribui cu procentele sale pentru atingerea unei majorități parlamentare.

O astfel de construcție poate pretinde că este o alternativă la actuala guvernare de stânga. Deocamdată lipsesc toate ingredientele: program, procente, lideri, susținere populară. Mai lipsesc: negocierile, o strategie de comunicare, o încurajare din partea președintelui.

De unde trebuie început, ce condiții trebuie să îndeplinească viitorul președinte al PNL? În primul rând să fie un lider, nu doar un președinte care să gestioneze partidul ca un președinte de bloc. Un președinte devine lider când are autoritate și știe gestiona crizele apărute în partid, fără să fie acuzat că face jocurile unei grupări.

Dintre actualii candidați care se apropie de portretul-robot al unui lider adevărat? Cătălin Predoiu s-a retras din cursă. Înseamnă că fostul PDL nu are un candidat propriu? Din fostul PNL până acum se știe că vort candida Cristian Bușoi și Ludovic Orban.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Adevărata abdicare

Asculta acest articol Nu s-a pus niciodată în mod serios problema monarhiei în România după căderea comunismului. Revenirea Regelui Mihai

Sigla Informatia Zilei

O revoluție riscantă

Asculta acest articol În ciuda criticilor, a amenințărilor din partea sindicatelor, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență revoluția salariilor.