Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Exista state europene care recicleaza in proportie de pana la 70% deseurile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene, statele membre cu cele mai bune performante recicleaza in proportie de pana la 70% si nu ingroapa aproape nimic.

Asta in vreme ce altele continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste trei sferturi din propriile deseuri.
Un nou raport publicat de Comisia Europeana ofera o explicatie< prin combinarea unor instrumente economice, o combinatie de taxe si interdictii legate de depozitarea si incinerarea deseurilor, scheme de responsabilizare a producatorilor si sisteme de plata in functie de deseurile generate. Aceste elemente s-au dovedit a fi instrumentul cel mai eficace pentru indreptarea fluxurilor de deseuri in directii mai sustenabile.
Aceste instrumente economice vor trebui introduse in mai mare masura in toate statele membre, pentru ca UE sa isi indeplineasca obiectivele stabilite in Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat ca “deseurile sunt prea valoroase ca sa fie pur si simplu aruncate, iar daca sunt gestionate corect, valoarea respectiva poate fi restituita economiei. In prezent, sase state membre imbina o depozitare a deseurilor la gropile de gunoi care este aproape de zero cu rate ridicate de reciclare. Nu numai ca exploateaza valoarea deseurilor, dar au creat sectoare industriale prospere si multe locuri de munca in acelasi timp.

Acest raport arata modul in care au reusit: cu ajutorul unei game de instrumente economice, au facut ca prevenirea, reutilizarea si reciclarea sa devina mai atractive din punct de vedere economic. Acum, impreuna cu statele membre si autoritatile locale, avem responsabilitatea comuna de a ne asigura ca aceste instrumente sunt utilizate in mod eficace si se raspandesc in intreaga UE. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale Foii de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor”.
Experienta din statele membre arata ca o combinare a instrumentelor urmatoare este cea mai buna modalitate de imbunatatire a gestionarii deseurilor taxele si/sau interdictiile legate de depozitarea si incinerarea deseurilor, sistemele de plata in functie de deseurile generate, schemele de responsabilizare a producatorilor au permis mai multor state membre sa colecteze si sa redistribuie fondurile necesare pentru imbunatatirea colectarii separate si a reciclarii.
Potrivit unui raport publicat de Eurostat la 27 martie, cele mai avansate sase state membre – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia si Tarile de Jos – depoziteaza in gropi de gunoi mai putin de 3 % din propriile deseuri municipale. La cealalta extrema, 9 state membre continua sa depoziteze in gropi de gunoi peste 75 % din propriile deseuri municipale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns