Image 1
Image 2

VIRUSUL H5N1

Experții detectează gripa aviară la mamiferele din Antarctica

Potrivit Agenției de sănătate a plantelor animale, virusul H5N1 a fost detectat la elefanții marini și la focile cu blană.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-o descoperire alarmantă, oamenii de știință britanici au raportat detectarea virusului gripei aviare H5N1 la mamifere din zona Antarcticii, marcând un nou capitol în răspândirea acestui agent patogen. Agenția pentru Sănătatea Plantelor Animale (Apha) din Londra a anunțat că elefanții marini și focile cu blană de pe insula Georgia de Sud au fost testate pozitiv pentru H5N1.

Această descoperire vine în urma unui incident în care mai mulți skua brun (Stercorarius antarcticus) au fost găsiți morți în octombrie. Experții sugerează că virusul a fost introdus în regiune de păsările migratoare din America de Sud, extinzându-se ulterior la foci și la alte specii de păsări de pe insulă.

Ian Brown, directorul Apha, a subliniat gravitatea situației, avertizând asupra impactului potențial devastator al H5N1 asupra ecosistemului unic și delicat al Antarcticii. “Răspândirea gripei aviare în această regiune prezintă un risc semnificativ pentru populațiile mari de păsări marine și mamifere marine,” a declarat Brown.

Deși testele efectuate pe albatroși și de pe Insula Păsărilor au fost negative, și nu există rapoarte despre rate anormal de mari de mortalitate în rândul pinguinilor, descoperirea rămâne îngrijorătoare. Acesta nu este un incident izolat; cazuri similare de gripă aviară au fost raportate recent la un urs polar mort în nordul Alaskăi și la mamifere din Europa și America.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with