
Cercetătorii de la Eset au descoperit, la nivel global, o multitudine de site-uri web suspecte care solicită bani sub pretextul unor scopuri caritabile, în special în contextul conflictului din Ucraina.
“Vremurile de criză pot scoate la iveală tot ce este mai bun din oameni, dar pot, de asemenea, să aducă la suprafaţă tot ce este mai rău în escroci. Şi ei urmăresc titlurile din presa internaţională şi vor încerca să demareze multiple scheme maliţioase în încercările lor de fraudă financiară. (…) Site-urile web în cauză fac afirmaţii foarte vagi cu privire la modul în care va fi utilizat “ajutorul”. De asemenea, ar trebui să fie evident – la o inspecţie mai atentă – că niciunul dintre ele nu reprezintă o organizaţie legitimă”, notează blogul din România al Eset.
Printre domeniile web în cauză, faţă de care utilizatorii trebuie să fie sceptici se află< help-for-ukraine.eu, tokenukraine.com, supportukraine.today, ukrainecharity.gives, ukrainesolidarity.org, ukraine-solidarity.com şi saveukraine.today.
Experţii în securitate cibernetică precizează că autorităţile naţionale şi locale derulează o serie de comunicări reale, alături de numeroase organizaţii non-profit, iar printre principalele organizaţii internaţionale verificate care oferă asistenţă de urgenţă în Ucraina se află< Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Salvaţi Copiii, Medici fără Frontiere şi UNICEF.
Reprezentanţii Eset recomandă consultarea platformei Charity Navigator pentru a căuta şi alte organizaţii caritabile verificate.
“Întrucât criza este în continuare o ştire de primă pagină în întreaga lume, escrocii vor continua să caute noi modalităţi de a exploata vulnerabilitatea oamenilor afectaţi de război pentru propriul câştig. Poate cel mai rău lucru este că o înşelătorie prin acţiuni de caritate nu-i afectează doar pe cei care donează, ci înseamnă, de asemenea, că destinatarii vizaţi nu primesc asistenţa necesară, ceea ce face acest tip de fraudă şi mai deplorabilă”, apreciază Eset, companie fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia), cu o prezenţă în peste 180 de ţări.
Pe aceeaşi temă, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) din România a avertizat, joi, în legătură cu o nouă tentativă de fraudă care se propagă în această perioadă pe e-mail şi foloseşte ca tematică situaţia Ucrainei.
Fii primul care comentează