Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziţia “La hotarele Romei” se deschide azi la Muzeul Judeţean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sătmărenii sunt aşteptaţi începând de azi la Muzeu
Sătmărenii sunt aşteptaţi începând de azi la Muzeu

Vor fi expuse obiecte dacice şi celtice, din secolele IV î. Hr. – III d. Hr.

Muzeul Judeţean Satu Mare va găzdui începând de azi o expoziţie de excepţie despre daci, celţi şi vandali numită “La hotarele Romei.”

Vernisajul expoziţiei va avea loc azi, de la ora 17, în Sala Tezaur a Muzeului şi este o manifestare organizată de numeroase instituţii muzeale din România şi Germania.

Piesele, de o reală valoare, au mai fost expuse la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching, Germania, `n 2012. Au fost vizitate de peste 6.000 de persoane printre care şi de turişti sau specialişti români. Pentru a afla mai multe despre această expoziţie am stat de vorbă cu Wolfgang David, directorul muzeului din Germania.

“La hotarele Romei” a fost creată printr-un proiect comun între muzee din România, Ungaria şi Germania cu titlul de frontieră necunoscută a Romei, celţi, daci, sarmaţi şi vandali în Nordul bazinului carpatic. “Este una din regiunile cele mai interesante de frontieră a imperiului roman. Prin această expoziţie dorim să punem în evidenţă diversitatea culturală pe care o întâlnim în acest areal. Şi este foarte interesant de văzut contrastul dintre regiunile geografice reprezentative pe de o parte a Ungariei şi a Transilvaniei. În urma acestei expoziţii, vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching au văzut ce este la noi şi ce este aici. Ceea ce leagă aceste două teritorii este cunoscut acum de publicul german”, declară Wolfgang David.

Printre piesele care vor fi expuse amintim obiecte celtice din sec. IV-II `. Hr, obiecte dacice din sec II z. Hr până în secolul I d. Hr., obiecte ale dacilor liberi şi ale vandalilor din secolele II-III. Într-un context al Antichităţii văzute la scară continentală, expoziţia aduce în faţa publicului farmecul unor civilizaţii de mult apuse, de la marginea lumii romane.

Wolfgang David, directorul muzeului din Manching este lector la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen şi la Universitatea Fredrich-Alexander din Erlange, a fost lector la Universitatea Friedrich-Wilhelm din Bom.

A făcut o lucrare de doctorat legată de zona noastră numită “Studiu asupra ornamenticii şi datării bronzurilor preistorice de tip Hajdusamson-Apa-Ighie-Zaita”. ~n lucrarea monumental[, el realizează o repertoriere amănunţită a descoperirilor metalice din prima jumătate a mileniului II î. Hr. (România, Ungaria, Slovacia) şi aduce la lumină mecanismele prin care tehnologia şi ideologia civilizaţiilor din spaţiul nostru ajung să fie preluate în Europa centrală şi nordică.

Dragostea lui David pentru istoria spaţiului nostru este intensă, încă din perioada studenţiei, anii 1980, este interesat de preistoria spaţiului carpatic, realizând cercetări de teren şi excursii de studiu în România, Ungaria, Bulgaria şi Cehoslovacia.

Colaborare între instituţii din România şi Germania

Expoziţia este rodul colaborării între specialiştii unor instituţii din România şi Germania< Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul de Istorie Aiud şi Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching.

Expoziţia va fi deschisă de expunerile susţinute de dr. Liviu Marta – director general al Muzeului Judeţean Satu Mare şi de către dr. Wolfgang David – director al Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns