Pentru a onora Ziua Femeii și a transmite un mesaj de solidaritate față de femeile vulnerabile aflate în situații de abuz, grupul GR.AB. (GRupul de suport pentru femei care au trecut prin situații de ABuz), în parteneriat cu Filarmonica ,,Dinu Lipatti’’ din Satu Mare organizează în perioada 8-13 martie, o expoziție de flori croșetate, realizate în cadrul proiectului ,,1 000 de flori- 1 000 de speranțe”.
Astfel, expoziția va fi deschisă publicului larg în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 13.00-15.00, în holul Filarmonicii ,,Dinu Lipatti’’ din Satu Mare.
Proiectul ,,1.000 de flori -1.000 de speranțe” a fost lansat în urmă cu un an, de 8 martie, de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și GR.AB. La acea dată, o comunitate de femei din județul Satu Mare și-a propus să realizeze un covor simbolic, format din 1 000 de flori croșetate, după un model aparținând artistei brașovene Gabriela Bularca. Scopul proiectului a fost acela de a crea primul covor din 1.000 de flori croșetate, realizat în comunitatea sătmăreană, un covor-simbol al unității feminine în lupta împotriva violenței.
Pandemia s-a dovedit un context numai bun pentru acest proiect, întrucât zeci de femei au croșetat în ultimul an pentru acest covor. Primele care s-au alăturat inițiativei au fost doamnele de la Centrul de zi din Gelu, comuna Terebești, care au lucrat sute de flori și care, la rândul lor, au învățat și alte femei să ducă acest meșteșug mai departe.
Zece femei cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani, sub îndrumarea și coordonarea doamnelor Leontina Salai și Cristina Vădan, au fost implicate în acest proiect și au predat lecții de croșetat pe parcursul întâlnirilor avute în cadrul proiectului, la Centrul de Zi din Gelu.
Numărul celor care au realizat flori frumoase în perioada de autoizolare a fost tot mai mare. Zeci de femei din toate colțurile țării și chiar din străinătate au trimis flori. Sute de ore de muncă, au dus la realizarea a peste o mie de flori croșetate.
Și, în final: un singur covor- simbol al unității feminine.
Cele mai multe dintre participantele la proiect au făcut pentru prima dată flori croșetate, învățând, mai mult din tutoriale, să facă lucruri deosebite față de preocupările lor curente.
Fii primul care comentează