Image 1
Image 2

STANDARD INGRIJIRE

Expozitie de fotografii dedicată prematurității pe holul secției de Neonatologie din Satu Mare

 De ziua Ziua Mondială a Prematurității 2023 marcată în fiecare an la data de 17 noiembrie, holul secției de Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a prins culoare printr-o inedită expoziție de fotografii care celebrează viața copiilor prematuri și a familiilor acestora.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziția  face parte din campania  pe care Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS o derulează în cinci secții de Neonatologie din țară, printre care se numără și cea de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Scopul aceste campanii inedite este acela de a prezenta mămicilor beneficiile hrănirii cu lapte matern și metoda îngrijirii de tip cangur – Kangaroo Mother Care (KMC) ca practică standard, punând astfel familia în centrul tuturor îngrijirii neonatale și materne.

 

Mămicile care se află în aceste zile pe secția de Neonatologie de la SJU Satu Mare au ocazia de a vedea fotografii cu mămici din anul acesta care au ținut copilașii în brațe în sistem Kanguroo Care. ”Ne dorim ca expoziția și informațiile afișate să le încurajeze să accepte bebelușii în brațe și chiar să îi ceară, înțelegând că există această practică la noi în spital. Încurajarea contactului „piele pe piele” după naștere atât la copiii prematuri cât și la cei la termen este tema din acest an a „Zilei nou născuților prematuri. Expoziția a fost realizată cu sprijinul asociației ARNIS care ne ajută de 4 ani să introducem principiile îngrijirii nou născuților integrând familia în îngrijiri și având grijă de dezvoltarea neurologică a acestor prematuri” a precizat dr. Roxana Varga, medic șef al secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare pe pagina personală de facebook

 

Momentul a fost dublat de participarea mămicilor care au avut fotografiile expuse. Ele au venit pe secție împreună cu bebelușii lor și s-au bucurat de fotografii, de modul în care aparatul de fotografiat a suprins  emoția acestei legături puternice dintre ele și copilașii lor. De asemenea, au salutat personalul secției și au împărtășit impresii și experiențe  din postura de mămici.

 

Surprizele  dedicate acestei zile  le-au avut în centrul atenției și pe mămicile internate pe secție care au primit cadouri.

 

”Azi, o mamă mi-a spus că nu se grăbește să meargă acasă cu bebelușul pentru că este așa de bine la noi” ne-a relatat dr. Roxana Varga.

 

Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani.

 

În fiecare an, aproximativ 100 copii se nasc prematur în Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și 15 milioane de copii din întreaga lume,  adică aproximativ 1 din 10 copii.

 

Contactul imediat piele-la-piele după naștere între mamă și copil s-a dovedit extrem de benefic pentru ambii, scăzând ratele mortalității cu 40% și cazurile de sepsis cu 65%.

 

ARNIS a realizat 5 sedințe foto artistice, în cele 5 Maternități partenere, surprinzând emoția și dragostea părinților pentru bebelușii lor, în timpul practicării metodei de îngrijire piele-la-piele. Fotografii din aceste sesiuni au fost montate ca expoziții permanente pe holurile secțiilor pentru a încuraja practicarea îngrijirii de tip cangur. Totodată, fotografii înrămate au fost dăruite părinților, alături de mini-sling-uri speciale în care nou-născutul să fie aproape, pe pieptul părintelui și acasă, după ieșirea din spital.

 

”Viata începe pentru unii dintre noi puțin mai devreme și odată cu ea lupta pentru supraviețuire, lupta din care unii răzbesc și ajung adulți puternici și ambițioși și alții din păcate se sting. Avem privilegiul să fim alături de acești micuți din primul lor minut de viață, să le fim alături și să îi ajutăm. Ne dorim ca strădania noastră să îi ajute, să le oferim servicii medicale și condiții de spitalizare de cea mai înaltă calitate” a fost mesajul exprimat de dr. Roxana Varga, pe pagina personală de facebook.

 

CITEȘTE ȘI:

Echipamente esențiale pentru salvarea vieții bebelușilor au fost donate Spitalului Județean

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: