Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expozitie de peisaje la Galeria Consiliului Judetean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expun pictorii Cristina Moldovan si Podolyak Vilmos

    In dupa-amiaza zilei de ieri s-a deschis la Consiliul Judetean o expozitie in care marea majoritate a lucrarilor o constituie peisajele. Tema generoasa a spatiilor naturale este abordata de doi artisti foarte diferiti ca biografie si maniera de tratare a subiectului.

Cristina Moldovan, născută în 2 martie 1955 la Satu Mare, a absolvit Liceul de Artă Satu Mare (primii îndrumători fiindu-i Szodoray Parádi Hajnalka şi Ion Sasu), apoi a studiat Dreptul si a lucrat ca jurist in mai multe firme pana la pensionarea din 2005. Din 2008 este membra in Asociatia Artistilor Plastici “Casa Creatiei Satmarene”, unde a devenit unul din artistii cu cel mai rapid si  evident progres. A participat la multe expozitii colective si tabere de creatie. La inceput a lucrat in tempera si creion, apoi a trecut la pastel si vopseluri acrilice. Si-a format in timp un limbaj plastic propriu, stilizat, lucrarile ei fiind usor de recunoscut inclusiv prin inramarea lor particulara. Culorile sunt pastelate, fine, evită contrastele tari dintre culori şi nuanţe, iar desenul si compozitiile au devenit in timp tot mai indraznete si sigure.
Podolyák Vilmos s-a nascut la data de 24 septembrie 1943 la Livada, absolvind Liceul “Kolcsey Ferenc” din Satu Mare. A urmat cursurile de sculptura si pictura ale Scolii Populare de Arta din Satu Mare, sub indrumarea artistilor Csapo Sandor, Ion Popdan si Ion Sasu. A lucrat o vreme ca decorator la Teatrul de Nord, dupa care s-a mutat pentru aproape doua decenii la Baia Mare, unde si-a insusit stilul si tematica renumitei Colonii a pictorilor din Maramures, care si-a lasat o amprenta perena asupra lucrarilor lui. Din 1993 a revenit la Satu Mare si este unul din membrii veterani ai AAP. Tablourile sale sunt viu colorate, oglindind fidel vibratiile vietii, contrastele sunt clare, desenul e conturat in maniera clasica. Pajistile inflorite, fosnetul padurii, cromatica luxurianta sunt evocate cu acuitate de un pictor care si-a gasit nisa de expresie si o aprofundeaza pana la limita stagnarii.
Prieteni ai artistilor, iubitori de arta, reprezentanti ai institutiilor partenere ale Asociatiei Artistilor Plastici au luat parte la vernisajul moderat de Gergely Csaba, in care si-au dat concursul, din partea Scolii de Arte si Liceului de Arta, pianistul Hutzel Levente si violonista Varga Zsuzsanna. Expozitia va fi deschisa doua luni. Despre Cristina Moldovan vom povesti mai multe in viitorul numar din Informatia de Duminica.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns