Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziție pascală a fotografului Remus Țiplea la Muzeul de Istorie

Public numeros la vernisaj
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au fost lansate două albume de fotografie etnografică legate de tradițiile de Paști din Oaș

Public numeros la vernisaj
Public numeros la vernisaj

Apropierea Paștelui ortodox a coincis în acest an cu decizia unui artist fotograf renumit la nivel mondial de a-și aduce opera spre vedere sătmărenilor și a prilejuit joi un eveniment cu totul special dedicat spiritului oșenesc, la Muzeul de Istorie din Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare.

Expoziția lui Remus Țiplea care umple cele două saloane de la parter este, practic, o retrospectivă a ultimilor ani și o panoramă a vieții Oașului în care ancestralul se îmbină cu modernul în contraste uneori amețitoare. Este prezent și faimosul ciclu de fotografii dedicat vieții ciurdarilor, expus în mari metropole ale lumii și rezultat dintr-un efort de cunoaștere și empatie care l-a ținut pe artist timp de un an în compania acestor oameni simpli și deschiși. Dar vedem și momente din viața oșenească< munca la câmp, viața de credință (atât în bisericile istorice tradiționale, cât și în cultele neoprotestante tot mai populare), momentul atât de renumit al nunții oșenești și multe alte ipostaze surprinse de Remus Țiplea atât în instantanee, cât și în cadre compuse deliberat, care pun în valoare ceea ce Oașul are atât de specific, acea combinație între apetența pentru mândrie și culoare, pe de o parte, și păstrarea cu strășnicie a tradițiilor strămoșești, pe de altă parte.

Într-o vreme în care există tot mai multe poze și tot mai puține fotografii, Remus Țiplea este un reper estetic asemeni unei mărturii vizuale despre o lume, aceea din Ţara Oaşului, unde, în ciuda unei globalizări feroce, oamenii se încăpățânează să-și păstreze matricea identitară. Fotografiile lui nu vor să impresioneze privitorul, deși reușesc adesea, ci salvează tradițiile de la uitarea prin distrugere și neantizare.

Cu această ocazie a fost lansat și albumul “Din Oaș de Paști”, editat cu sprijinul Consiliului Județean și Centrului Culturii Tradiționale, povestea proiectului fiind împărtășită celor prezenți de directorul Robert Laszlo. Alături de fotografii mai vechi, găsim și cicluri realizate anul trecut, ilustrând toți pașii pregătirii și sărbătoririi Învierii lui Hristos în Oaș. Calitatea fotografiilor este incontestabilă. Ar fi meritat o paginație mai inspirată și eficientă.

Un alt aspect al perioadei pascale, ilustrat concret printr-un stand, încondeierea ouălor, a fost subiectul albumului “Un periplu al meşteşugurilor în Ţara Oaşului. Ouăle încondeiate din Cămărzana”, apărut sub aceleași auspicii, în care acest obicei este analizat simbolic și vizual de prof. dr. Mihaela Grigorean și o echipă entuziastă, care a fost prezentă și prezentată la vernisaj.

Oficiile de gazdă le-a îndeplinit Liviu Marta, revenit în funcția de manager al Muzeului Județean, iar moderator a fost muzeograful Brăduț Popdan, un pasionat al fotografiei. Au dansat și cântat pe ritmuri oșenești patru tinere perechi din Ansamblul Folcloric “Doruri sătmărene”. Un public numeros, cu mulți artiști și oameni de cultură din Satu Mare și din Oaș, a ținut să asiste. Remus Țiplea doar a mulțumit. Vorbește, cu glas sonor, prin imaginile expoziției.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns