Federaţia Sanitas a înaintat către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii propunerile de corectare a Legii nr. 250/2016 privind salarizarea bugetarilor venite de la profesioniştii din teritoriu. Deşi a fost aşteptată cu entuziasm, se pare că publicarea Legii nr. 250/ 2016 a dus la apariţia unor interpretări eronate ale prevederilor legii, dar şi faptul că în textul acesteia există o serie de erori materiale şi omisiuni. Federaţia Sanitas a transmis propunerile de corectare celor două ministere, acestea fiind discutate şi susţinute inclusiv în cadrul unei întâlniri cu Ministrul Sănătăţii, dr. Florian Bodog.
Printre solicitările Sanitas se numără şi art. 32, pct. (7) din O.U.G. nr. 20/2016 ca susţinerea fondului de salarii cu toate sporurile accesorii să fie susţinută din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. “Păstrarea formei vechi a legii ar însemna susţinerea doar a sumelor necesare plăţii noilor salarii de bază, urmând ca diferenţa pentru influenţa sporurilor să fie susţinută de către unităţile sanitare din serviciile medicale contractate cu casa, ceea ce ar face imposibilă aplicarea sporurilor mai ales la spitalele de monospecialitate (TBC, Infecţioase, SIDA etc) unde cuantumul sporului poate ajunge la 100%”, se arată în documentul Federaţiei.
De asemenea, a fost semnalat faptul că prin publicarea noilor grile, funcţiile de conducere (membrii comitetului director, medic-şef, şef-serviciu, şef-birou, etc.) vor avea un nivel de salarizare mai mic decât personalul din subordine. Acest lucru nu ar face altceva decât să ducă la demotivarea persoanelor care ocupă funcţii de conducere.
Nu în ultimul rând s-a solicitat eliminarea erorilor materiale din grilele de salarizare. De exemplu, asistentul medical debutant cu studii postliceale, muncitor calificat I, II, III, grila clinic, etc.
Fii primul care comentează