Image 1
Image 2
Acasa

DESPRE FERICIRE

Fericirea ca stare a creierului

Fericirea ca stare a creierului
Despre meditaţie se vorbeşte foarte mult în ultima perioadă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum e apărut meditaţia şi de ce e indicat să tratăm acest subiect cu interes aflăm citind cele spune de psihologul Laura Maria Cojocaru într-un material dat publicităţii de Agenţia de relaţii publice Plus Communication.

 

 

Astfel, se spune că atât în Orient, cât şi în Occident, oamenii meditau cu cel puţin 2.500 de ani în urmă. Prima schimbare în practica meditaţiei transcedentale se petrece în anul 1960, când au fost atraşi foarte mulţi adepţi, inclusiv membrii formaţiei Beatles.

Protocolul de meditaţie “mindfulness”

 

În 1980, biologul şi adeptul yoga John Kabat-Zinn a elaborat un protocol de meditaţie pe care l-a numit “mindfulness”. “Această abordare a permis adaptarea la obiceiurile occidentale şi, totodată, a permis pătrunderea meditaţiei în mediul studiilor ştiinţifice, demers soldat cu rezultate favorabile. Odată demonstrate ştiinţific beneficiile meditaţiei, această a fost introdusă în sistemul medical, spitalicesc şi al îngrijirii sănătăţii la scară largă. Odată obţinută garanţia medicală, a fost facilitată extinderea meditaţiei şi în domenii precum cel educaţional şi cel organizaţional”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă.
Conform sursei citate, fericirea este o stare a creierului. “Prin studiul persoanelor care afirmă că sunt fericite, s-a ajuns la concluzia că starea de fericire este produsă fizic în cortexul prefrontal stâng al creierului şi este legată de neurotransmiţătorii dopamina, oxitocina, endorfine, oxid nitric şi serotonina. Dopamina mediază transferul emoţiilor pozitive între cortexul prefrontal stâng şi centrii emoţionali din nucleus accumbens. Dopamina este în strânsă legătură cu sentimentul de fericire care apare la realizarea unui obiectiv, la reuşită. Oxitocina este produsă de hipotalamus, este secretată de glanda pituitară şi este în legătură cu fericirea care apare atunci când suntem îndrăgostiţi sau când ne alintăm copilul, animăluţul etc. Endorfinele (morfina naturală) sunt stimulate de oxitocina şi au legătură cu lipsa durerilor fizice şi euforia simţită în urmă exerciţiilor fizice sau când suntem entuziasmaţi de o persoană, de o idee sau de o situaţie. Oxidul nitric este produs prin intermediul valvei situate în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazale sunt foarte importante. Serotonina este stimulată tot de oxitocină şi este responsabilă de creşterea stării de spirit, a încrederii, determinării şi a unei mai mari doze de autoacceptare”, scrie Agenţia de relaţii publice Plus Communication.

Stările de fericire,  mulţumire, iertare, acceptare şi relaxare întăresc sistemul imunitar

 

Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că există două aspecte ale stării de fericire, implicit ale stării de plăcere, şi anume: plăcerea senzorială şi plăcerea anticipativă sau imaginară. Totodată, specialistul afirmă că stările de fericire, mulţumire, împăcare, iertare, acceptare, plăcere, bucurie, relaxare, întăresc sistemul imunitar.
În concluzie, afirmă specialistul, activarea stării alfa reduce durerea, anxietatea, depresia, favorizează funcţia cognitivă, memoria, concentrarea, organizarea, reduce tensiunea sanguină, ajută la menţinerea longevităţii şi tinereţii, contribuie la o greutate adecvată şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns