Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Feriga ajută la eliminarea viermilor intestinali

Oamenii rupeau frunzele de ferigă, le frecau puţin între palme şi le aplicau pe răni. Cel mai practic remediu şi la îndemâna oricui era antigripalul obţinut din această plantă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ferigă, Dryopteris filix-mas, este cunoscută în popor sub diverse nume: barba-ursului, făliuţa, iarba-şarpelui, limba-cerbului, năvalnic, ferecei, feresea, ferigă, feriguţă, feristei, spasul dracului. Frunzele de ferigă sunt o binefacere pentru cumplitele dureri reumatice şi pentru ţinerea în frâu a artritei. Cu pulberea obţinută din rizomul acestei plante pot fi îndepărtaţi cei mai supărători paraziţi intestinali. Din crenguţe şi din frunze proaspete se poate obţine un antitermic cu efect imediat.

Scade febra
Zona preferată de ferigă este cea care depăşeşte altitudinea de 600 de metri. Se întâlneşte frecvent pe marginea izvoarelor şi a râurilor, putând ajunge chiar până la un metru înălţime. Niciodată nu veţi găsi ferigă în zonele poluate.

 

De la ferigă se foloseşte atât rizomul, cât şi frunzele, şi se recoltează de la sfârşitul lunii mai până la jumătatea lunii noiembrie. Feriga proaspătă era considerată leacul arsurilor şi al rănilor de tot felul.

 

Oamenii rupeau frunzele de ferigă, le frecau puţin între palme şi le aplicau pe răni. Cel mai practic remediu şi la îndemâna oricui era antigripalul obţinut din această plantă.

 

Din trei crenguţe de ferigă, ţinute într-un litru de oţet rece timp de zece ore şi apoi fierte zece minute, se obţine o soluţie folosită pentru frecţionarea organismelor cuprinse de gripă. Lichidul se strecoară înainte de a fi folosit şi se poate păstra 48 de ore. Febra scade imediat, iar răceala dispare ca prin minune.

 

Omoară viermii intestinali
Rizomul ferigii se recoltează în luna noiembrie pentru a fi utilizat cu maximă eficienţă. Acesta se scot cu atenţie din pământ şi nu se spală cu apă. Rizomii se usucă în locuri bine încălzite.

 

Din patru kilograme de rizomi proaspăt recoltaţi se obţine cel mult un kilogram de plantă uscată. Feriga conţine acid falicic, acid flavonidic, ulei volatil, tanin, ulei gras şi aspidinol.

 

Tratamentul pentru eliminarea viermilor intestinali şi a teniei este relativ simplu. Se ia o bucată de rizom, rupt în prealabil în bucăţi mai mici, după care se macină cu ajutorul râşniţei de cafea.

 

O linguriţă cu pulberea obţinută se pune în 200 g de miere polifloră, după care se amestecă până la omogenizarea completă. Din acest amestec se iau trei linguriţe pe zi, înaintea meselor principale, timp de trei zile. Acest leac poate fi folosit doar din trei în trei luni.

 

Foarte important de ştiut este faptul că în ziua dinaintea începerii acestui tratament este obligatoriu să se consume un litru de lapte crud pe parcursul întregii zile, după care lactatele sunt interzise cu desăvârşire până la terminarea tratamentului.

 

Remediu pentru reumatism şi picioare umflate
Din frunzele de ferigă proaspăt culese se prepară un decoct care ajută în calmarea durerilor cauzate de artrită şi alte afecţiuni reumatice, fiind eficient şi în tratarea arsurilor. Se ia o crenguţă de ferigă, de pe care se desprind toate frunzele, îndepărtându-se de nervura principală.

 

Acestea se pun în 400 ml de apă rece şi se lasă la macerat 24 de ore, după care se fierb timp de zece minute. Se strecoară totul printr-o sită obişnuită, după care se toarnă cald pe comprese din bumbac, aplicându-se pe locurile dureroase de câte ori este nevoie.

 

După o perioadă mai îndelungată de stat în picioare apar umflături şi dureri ale picioarelor. Afecţiunea poate fi tratată cu decoct. Se pune jumătate din cantitatea preparată mai sus în cinci litri de apă caldă şi se stă cu picioarele în acest amestec până la răcirea completă a lichidului. Picioarele se vor dezumfla, iar durerea dispare ca prin minune. Acelaşi decoct poate fi folosit şi în afecţiunile dermatologice.

 

Băile cu ferigă uscată sau verde întăresc oasele, fapt care ducea la grăbirea mersului în picioare al copiilor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. …cineva verifica tetetele astea?…nu de alta dar poate se gasersc vreo doi sa creada, si daca asta e valabila, poate alta e doar in parte, in loc de rizomi halesc vreo doi frunze sau in loc de frunze, bulbi si mor …

Lasă un răspuns