Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii sunt sfatuiti sa fie atenti la hrana administrata animalelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceasta este importanta pentru obtinerea produselor ecologice

[singlepic id=13504 w=320 h=240 float=]

In ultima perioada, maramuresenii pun mare pret pe producerea si consumarea alimentelor sanatoase. In acest sens, agricultorii s-au axat pe produse traditionale si ecologice, peste 30 dintre ei fiind certificati s-au in curs de certificare pentru produsele pe care le au. Pentru a se obtine produse de calitate si neconventionale, maramuresenii trebuie in primul rand sa creasca animale sanatoase care la randul lor dau produse sanatoase.

Lectorul univ. dr. ing. Ioan Mihalca, ne-a informat ca un astfel de demers nu este simplu si nici facil. “Creionarea unor modalitati de cresterea animalelor si de obtinere a productiilor acestora presupune destula cutezanta in conditiile preocuparilor acestui secol, pe plan politic, social si, mai ales, economic. Factorul decisiv care va influenta orientarile pe toate planurile este fara indoiala realizarea prelucrarea si comercializarea produselor animaliere. ~n prezent, ca si in perspectiva, consumatorul cere produse ieftine, fara grasime, de buna calitate si sanatoase. Aceasta cerere este asociata de putin timp, dar cu insistenta, cu cererea de produse ecologice (biologice), cu asigurarea maximului de confort pentru animale”, spune specialistul in zootehnie Ioan Mihalca.

Crescatorii de animale trebuie sa gaseasca strategii pe termen mediu si lung

Pe plan alimentar, produsele animale reprezinta surse incomparabile de proteine, bine echilibrate, bogate in fosfor, calciu si vitaminele A si E. Pentru a se satisface cerintele consumatorilor este important specializarea raselor in anumite directii de productie, diversificarea sortimentelor de carne rosie, stabilirea varstei si a greutatilor optime de taiere si rationalizarea pana la interzicere in folosirea unor furaje cu aditivi furajeri si medicamente care pot afecta calitatea produsului animal si prin aceasta starea de sanatate a omului. Calitatea produselor animale depinde de anumiti factori, printre cei mai importanti fiind modul de productie, tipul si alimentatia animalelor. Este insa o necesitate obligatorie ca si consumatorul sa-si formuleze cerintele de o maniera precisa, concentrata si durabila in timp. Fermierii care exploateaza ferme comerciale producatoare de marfa pentru piata trebuie sa fie documentati permanent, sa-si proiecteze pe temen mediu si lung strategii proprii, care sa raspunda cerintelor si exigentelor consumatorilor. “Se simte nevoia restructurarii si perfectionarii activitatii, prin sporirea atributiilor autoritatilor nationale si teritoriale in materie de gestionare a riscurilor, de control a calitatii produselor animale si ale salubritatii acestora”, incheie Mihalca.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns