Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROGRAM, FILME, BILETE

Festivalul Internațional de film Transilvania începe în această săptămână

Festivalul Internațional de Film Transilvania începe în această săptămână
Festivalul TIFF reprezintă o platformă esențială pentru promovarea filmelor independente și experimentale, precum și a producțiilor de autor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

De la înființarea sa în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a devenit un punct de referință în peisajul cultural atât românesc, cât și internațional. Anual, în Cluj-Napoca, are loc unul dintre cele mai mari și mai importante festivaluri de film din Europa Centrală și de Est.

 

 

Ediția a 23-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) își dă startul vineri, 14 iunie, promițând 11 zile pline de proiecții, cine-concerte și evenimente speciale. Evenimentul de deschidere va aduce pe ecranul uriaș din Piața Unirii filmul „Dogman” (Franța, 2023), regizat de celebrul Luc Besson, în premieră pentru România.

 

 

„Dogman”, inițial prezentat în competiția Festivalului de la Veneția, este o poveste captivantă despre răzbunare și rezistență. Filmul ne poartă pe urmele lui Doug, un tânăr ale cărui trăiri tragice sunt redate în flash-back-uri. Copil fiind, Doug a fost abandonat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă, care, ulterior, devin familia sa. Ani mai târziu, el se implică în infracțiuni, fiind însoțit de credincioșii săi câini, pe care îi numește „copiii lui”, și performează într-un club de cabaret. Criticii au aclamat filmul, un critic de la The New York Times descriindu-l drept „o poveste straniu de minunată despre rezistență și răzbunare”.

 

 

TIFF își deschide porțile pe 14 iunie, oferind publicului nu doar proiecții, ci și evenimente speciale. Unul dintre punctele de atracție ale TIFF.23 va fi cine-concertul „Metropolis” (r. Fritz Lang, Germania, 1927). Alte cine-concerte incluse în program sunt „A Page of Madness” / „O filă de nebunie” (r. Teinosuke Kinugasa, Japonia, 1926), un thriller experimental mut, în interpretarea live a Irinei-Margareta Nistor și a formației CelloFun.

 

 

Festivalul va prezenta, de asemenea, cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale, alături de multipremiatul „All of Us Strangers” (r. Andrew Haigh). Selecția TIFF.23 va aduce pe ecrane filme distinse la Berlin și Veneția, oferind spectatorilor șansa de a viziona, în premieră, unele dintre cele mai anticipate producții ale anului.

 

 

Mii de spectatori sunt așteptați la Gala de Deschidere, marcând începutul unei săptămâni pline de evenimente cinematografice de excepție. Festivalul va continua până pe 24 iunie, transformând Cluj-Napoca în epicentrul industriei cinematografice internaționale. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului.

 

 

Festivalul TIFF reprezintă o platformă esențială pentru promovarea filmelor independente și experimentale, precum și a producțiilor de autor. În cadrul acestui festival, publicul are ocazia să descopere o gamă largă de filme din întreaga lume, să participe la dezbateri și întâlniri cu regizori și actori, și să se bucure de atmosfera vibrantă a evenimentului.”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns