Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivalul “Sergiu Celibidache 100”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biletele pentru prima editie a Festivalului “Sergiu Celibidache 100”, care se va desfasura in perioada 3 mai – 7 iulie, cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la nasterea celebrului dirijor roman, pot fi achizitionate, incepand de luni, la 75 de lei, respectiv 65 de lei, potrivit unui comunicat.

Printre manifestarile principale ale Festivalului “Sergiu Celibidache 100” din Romania, eveniment bienal, se numara o serie de masterclass-uri organizate in luna mai, potrivit programului facut public de organizatorii evenimentului pe 25 martie.

“A preda este cea mai nobila activitate umana” – acesta a fost crezul lui Sergiu Celibidache, pentru care si-a dedicat intreg spiritul, pe care l-a insuflat si unor artisti instrumentisti de exceptie precum si tuturor elevilor ce si-au dorit sa asimileze tehnicile extraordinare de dirijat ale maestrului. Cativa dintre acestia sunt invitatii festivalului din acest an: Ida Haendel – Masterclass Vioara, Helmut Nicolai – Masterclass Muzica de Camera, Dorin Marc – Masterclass Contrabas, Michael Martin Kofler – Masterclass Flaut, Wolfgang Gaag – Masterclass Brass, Rony Rogoff – Masterclass Vioara si Enrique Garcia Asensio – Masterclass Dirijat.

Festivalul va include si o expozitie de fotografie – “Fragmente din viata maestrului Sergiu Celibidache” -, dar si proiectii de filme. Intre acestea se numara “Gradina lui Celibidache”, un documentar despre viata si activitatea dirijorului, realizat chiar de fiul acestuia, Serge Ioan Celibidache, “Don’t Do Anything, Let It Evolve”, un film semnat Jan Schmidt-Garre, si “Documentar despre Sergiu Celibidache”, o coproductie TVR Media. Difuzarea filmelor va avea loc in cinematograful Grand Cinema Digiplex din Baneasa.

Acestor manifestari li se adauga lansarile de carte – “Despre fenomenologia muzicii”, de Sergiu Celibidache, si “Celibidache: Intalniri cu un om de exceptie”, de Patrick Lang si Stéphane Müller.

Totodata, festivalul va include concerte sustinute la Ateneul Roman de artisti internationali, fosti elevi ai lui Sergiu Celibidache, si orchestre de prima clasa ale Romaniei. Printre artistii care vor urca pe scena Ateneului Roman in amintirea lui Sergiu Celibidache se numara: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica George Enescu, Filarmonica “Moldova” Iasi.

Tot atunci va avea loc premiera mondiala a compozitiei “Haz de necaz” a lui Sergiu Celibidache.

“UNESCO a declarat 2012 «Anul Sergiu Celibidache», insa eu doresc sa declar 2012 anul muzicii. In acest an, pornim o traditie pentru Romania, pentru ca tara noastra, dupa cum imi spunea tatal meu, este o tara cu extrem de mult talent, dar cu sanse reduse de afirmare si de exploatare a lui. Muzica ar trebui sa fie parte din educatia noastra si de aceea noi avem un program bogat de masterclass-uri, cu intrare libera, tocmai pentru a incuraja tinerii sa se intoarca la muzica, sa se intoarca la valori. Prin oamenii care predau, veti descoperi abordarea unica muzicala numita fenomenologie muzicala, implementata de catre tatal meu. Sunt foarte mandru sa pot sa aduc o serie de concerte cu artisti din toata lumea care au fost apropiati tatalui meu si in special premiera mondiala a compozitiei «Haz de necaz». «Sunt roman si voi muri roman» repeta tata, astfel incat mi se pare un pas firesc ca latura sa, necunoscuta pana in prezent, de compozitor sa fie dezvauita in Bucuresti, Romania”, a declarat Serge Ioan Celibidache, presedintele Fundatiei “Sergiu Celibidache”.

Evenimentul este organizat sub patronajul presedintelui Romaniei, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Sergiu Celibidache (28 iunie 1912 – 14 august 1996) a fost un cunoscut dirijor si compozitor roman, membru de onoare al Academiei Romane. Sergiu Celibidache si-a inceput cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci cand l-a inlocuit pe Wilhelm Furtwangler, in anii plini de incertitudini ce au urmat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1979 a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o intr-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume si de care i-a ramas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen. A dirijat sute de concerte, iar stilul sau unic l-a facut sa fie considerat unul dintre cei mai apreciati dirijori din toate timpurile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns