Image 1
Image 2

SĂRBĂTOARE LA BELTIUG

Festivalul Viei şi Vinului, un real succes

Sfârşitul de săptămână, mai precis zilele de sâmbătă, 19 şi duminică, 20 august, a fost unul fierbite atât din punct de vedere meteorologic, cât şi emoţional.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Beltiug s-a desfăşurat cea de a IX-a ediţie a „Festivalului Viei şi Vinului”. A participat lume multă din comună, din alte localităţi învecinate, dar şi o serie de invitaţi din Polonia, Ungaria şi Cehia, din localităţi înfrăţite cu localitatea Beltiug.
Cum de la un asemenea eveniment nu puteau lipsi invitaţi din mediul politic, au dat curs invitaţiei şi aceştia. Remarcăm şi prezenţa la eveniment a unor primari precum cei din Socond – Nicolae Cornea Mare, din Supur – Sergiu Crişan, Gheorghe Otto Marchiş din Petreşti, Ioan Irime din Turţ.

Sărbătoarea de la Beltiug a început sâmbătă, în jurul orei 10 şi s-a încheiat duminică, după miezul nopţii. Conducerea comunei, fanfara, majoretele, invitaţi din ţară şi din străinătate a parcurs drumul de la primărie, la locul de desfăşurare a activităţilor culturale, mai precis, până la scena amplasată în vecinătatea pieţei agroalimentare. Sosirea la locul de desfăşurare a fost urmată de intonarea de către fanfara din localitate a Imnului de Stat al României şi cel al Uniunii Europene, iar apoi, oaspeţii au fost invitaţi pe scenă.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Ioan Bartok Gurzău, cel care a salutat asistenţa, inclusiv oaspeţii sosiţi din ţară şi din străinătate. A fost făcută apoi o succintă trecere în revistă a obiectivelor de investiţii finalizate şi în curs de implementare, de la ediţia anterioară a sărbătorii de suflet de la Beltiug. În alocuţiunea sa, primarul Bartok a motivat în câteva cuvinte denumirea sărbătorii.

Tradiţia în Beltiug a cultivării viţei de vie este de prin anul 1730, dată de la care, în comună au fost amenajate aproximativ 400 de pivniţe, care sunt un adevărat simbol al aşezării.

Printre obiectivele de investiţii realizate sau în curs de realizare, care însumează peste 12,5 milioane de euro au fost menţionat: Canalizarea în Beltiug, Sala de sport, Reabilitarea Şcolii din centrul de comună, Reabilitare şcolii din Răteşti, reabilitării de drumurii ş.a.

Au mai luat cuvântul subprefectul Romeo Pop, Francisc Pech – preşedintele Forumului Democrat German din Beltiug, primarii din Ratka – Ungaria, viceprimarul din Krizanovice – Polonia, Cristian Valer Beşeni – secretar de stat în Ministerul Mediului, Robert Laszo – directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, copartener în organizarea evenimentului, deputaţii Ovidiu Ganţ din partea FDG şi deputatul PNL Adrian Cozma.

Luările de cuvânt au fost urmate de sfinţirea strugurilor şi a vinului de către un sobor de preoţi de mai multe confesiuni, printre care îi menţionăm pe: Ioan Micle, Adrian Ghilea, Tatar Janos Zoltan şi Ioan Buie. Aceste momente oficiale fiind finalizate, pe scenă au început se urce formaţiile incluse în program. Oficialii au vizitat standurile amenajate de către podgorenii din comună, dar şi acelea care comercializau miere, produse cosmetice, piese de artizanat şi artă populară, fructe de sezon ş.a.

Vă reamintim faptul că, alături de formaţii artistice locale, dar şi invitate din Tăşnad, Foieni, Ardud, Satu Mare ş.a., pe scena sărbătorii, în cele două zile de petrecere au urcat invitaţi de marcă, demne de ziua unui oraş: Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea, Republic, Voltaj, Nicolae Mureşan, Petrică Mureşan, Ana Holdiş Pop, Bertici Fiverek & Kovacs Erick, Carla’s Dreams, 3 Sud Est ş.a.

Oferta culturală a organizatorilor „Festivalului Viei şi Vinului” ediţia a IX-a de laBeltiug a fost deosebit de diversă şi bogată pentru cele două zile de sărbătoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with