Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivalului Datinilor de Iarna de la Sighet a adunat la un loc grupuri de colindatori din toata tara

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au fost prezentate obiceiuri si traditiile intr-un multicolor alai

[slideshow id=1913]

In perioada 20-28 decembrie, la Sighetu Marmatiei se desfasoara Festivalul Datinilor de Iarna editia XXXXI. Evenimentul este organizat de Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei Populare Maramures, Muzeul Maramuresului din Sighetu-Marmatiei, Consiliul Local si Casa Municipala de Cultura din orasul gazda, care si-au propus punerea in valoare a obiceiurilor traditionale, intelegerea valentelor pe care obiceiurile populare pot sa le aiba si pot sa trezeasca in sufletele noastre, un semn al identitatii noastre spirituale in contextul marii familii europene, o mare sarbatoare a Craciunului si intampinarii Anului Nou.

In fapt, festivalul sighetean este cel mai important eveniment cultural al Maramuresului Istoric care, cu urcusurile si coborasurile inerente, si-a dus la bun sfarsit cele asumate si, in plus, a adus Maramuresul in centrul atentiei mass-media din intreaga lume, oferind Romaniei unul din acele “brand”-uri de care tara noastra are atata nevoie.

Festivalul a debutat cu concerte de colinde

Editia 2009 a debutat cu doua concerte de exceptie, unul sustinut la Palatul Culturii de catre corurile si grupurile vocale bisericesti din Mara, Budesti, Vadu Izei, Breb, Tisa si Sighetu-Marmatiei, cel de-al doilea desfasurat la biserica greco-catolica, sustinut de corul “Cristos Rege” si de cvartetul “Voces”. Ziua a doua a Festivalului a fost dedicata tinerei generatii: pe scena Casei de Cultura s-a desfasurat un concurs pe tema traditiilor si obiceiurilor de iarna la care au participat grupuri si ansambluri din Sighetu-Marmatiei (Clubului Copiilor, Scoala nr. 2, Scoala speciala pentru copii cu dizabilitati, Scoala de Arta “Gheorghe Chivu” si a Colegiului National “Dragos Voda”), alaturi de cele din  Sapanta, Calinesti, Borsa, Giulesti, Repedea, precum si Ansamblul Scolii cu clasele I-VIII din localitatea Nistru. Dupa decernarea diplomelor, cei prezenti au participat la vernisajul expozitiei de pictura si desen al micilor creatori ai Clubului Copiilor din localitatea gazda.

In zilele din jurul Craciunului, festivalul a continuat cu concerte de colinde sustinute la bisericile ortodoxe, greco-catolica si romano-catolica din municipiu si cu o expozitie documentara intitulata “Festivalul Datinilor de Iarna la Sighetu-Marmatiei”.

Mult asteptatul alai al mastilor a avut loc de ziua Sfantului Stefan

Ca de obicei, momentul culminant al Festivalului Datinilor de Iarna il constituie ziua in care grupurile de colindatori sosite din mai toate localitatile Maramuresului Istoric si din alte judete ale tarii isi prezinta obiceiurile si traditiile intr-un multicolor alai, cantand si dansand pe strazile din centrul orasului in aplauzele spectatorilor si flash-urile aparatelor de fotografiat. Faptul ca la cea de-a 41-a editie, ziua alaiului s-a potrivit cu Ziua Sf. Stefan n-a facut decat sa-i adauge un plus de veselie, “mastile” moldovenesti sorcovind cu predilectie pe cei care raspundeau cu numele sfantului. Evenimentele zilei de duminica, 27 decembrie, au debutat cu vernisajul expozitiei sculptorului Ioan Bledea etalat pe holul primariei si cu primirea colindatorilor de catre edilii orasului care – ca niste gazde bune – au oferit cadouri celor mici si colaci si un pahar de palinca celor mari.  A urmat alaiul colindatorilor, “dracilor” si “telegutelor” sositi din 30 de localitati maramuresene printre care si din cele cu populatie preponderent ucraineana, precum si din comunele Caplenita, judetul Iasi, Valea Viilor judetul Sibiu si Borca judetul Neamt. Dupa alai si un scurt spectacol in fata tribunei oficiale – ocupata in mod egal de politicieni si invitati din tara si de peste hotare – grupurile si ansamblurile participante au prezentat pe scena salii “Viorel Costin” un spectacol de cantece, dansuri si obiceiuri traditionale zonelor de provenienta.

Narcisa Suciu si Ducu Bertzi sustin concerte in ultima zi a festivalului

Luni, 28 decembrie, ultima zi a Festivalului Datinilor de Iarna este dedicata sesiunii nationale de referate si comunicari stiintifice pe tema obiceiurilor de iarna si vernisajul unei expozitii de masti traditionale, ambele organizate de Muzeul Maramuresului, vernisajul expozitiei de pictura la Sala Radio Sighet si un concert in aer liber la care sunt asteptati Narcisa Suciu, Ducu Bertzi, sotii Florentina si Petre Giurgi si Denisa Godja carora li se vor alatura copiii Ansamblului “Mugurelul” al Clubului Copiilor si Elevilor, ai Scolii de Arta “Gheorghe Chivu” si ai Colegiului National “Dragos Voda”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

MaraMedica 2011

Asculta acest articol Expozanti din 7 judete din lumea medicala vin in Baia Mare Expozitia anuala MaraMedica 2011 se va