Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AN ȘCOLAR

Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase

Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase
Procedura stabilită de Ministerul Educației prin care elevii de școală și liceu dar și copii de creșă și grădiniță vor fi împărțiți în clase/ grupe de început de nivel a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 12 martie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Școlile au dreptul să aleagă procedura: ordine alfabetică sau tragere la sorți. Unitățile de învățământ trebuie să afișeze pe pagina de internet proprie sau la avizierul unității de învățământ procedura pentru ca părinții să poată participa ca observatori. În document sunt stabilite mai multe metode de împărțire a copiilor pe clase/grupe, astfel încât să nu existe niciun fel de segregare a acestora. Procedura se aplică începând cu anul școlar 2024-2025, potrivit documentului.

 

 

Ordinul de ministru privind procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor în formațiunile de studiu ar fi trebuit să fie aprobat în septembrie 2023 dar a fost pus în dezbatere publică abia la finalul lunii ianuarie.

 

 

Ordinul prevede că elevii din clasele de început de ciclu școlar și copiii din grupe de început de nivel vor fi repartizați aleatoriu sau în ordine alfabetică. Decizia va fi luată la nivelul consiliului de administrație al fiecărei școli iar părinții trebuie să poată participa, în calitate de observatori, la repartizarea pe grupe/clase a acestora.

Prevederile procedurii se aplică pentru constituirea formațiunilor de studiu de început de nivel de învățământ, respectiv antepreșcolar/preșcolar, primar, gimnazial, liceal, începând cu anul școlar 2024—2025.

 

 

Documentul publicat în Monitorul Oficial pune în aplicare art. 23, alin. 10 din Legea Educației: “(10) Pentru a asigura respectarea principiului desegregării școlare și al combaterii oricăror forme de discriminare asumat la nivelul sistemului național de învățământ, la începutul nivelului de învățământ, formațiunile de studiu se vor constitui prin distribuție aleatorie a elevilor, acolo unde există mai multe clase pe an de studiu. Procedura de distribuție aleatorie va fi stabilită prin ordin al ministrului educației”.

În cazul creșelor și grădinițelor, repartizarea se face cu aprobarea consiliul de administrație, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar, prevede ordinul de ministru.

 

 

În cazul gemenilor/tripleților, părintele sau reprezentantul legal depune/transmite o declarație la unitatea de învățământ prin care precizează dacă dorește repartizarea fraților în aceeași grupă sau în grupe diferite. În situația în care părintele sau reprezentantul legal dorește înscrierea fraților în aceeași grupă, aceștia sunt repartizați în grupa în care a fost distribuit primul dintre frați.

Preșcolarii cu cerințe educaționale speciale sunt repartizați, echitabil, la nivelul tuturor claselor, în funcție de tipul de tulburare/afecțiune/dizabilitate/dificultate de învățare.

În cazul elevilor de clasa a V-a și a IX-a, în procesul de constituire a formațiunilor de studiu se va respecta și principiul continuității studiului limbilor moderne L1 și L2.

“Listele finale cu componența formațiunilor de studiu în grupele mici — educație timpurie, la clasa pregătitoare — nivel primar, la clasa a V-a — nivel gimnazial și la clasa a IX-a — nivel liceal, semnate de directorul unității de învățământ, sunt publice și se afișează la avizierul unității de învățământ și/sau se postează pe pagina de internet a unității de învățământ cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor noului an școlar.

 

 

Listele, în format letric, rămân afișate la avizierul unităților de învățământ până cel târziu la data începerii cursurilor noului an școlar pentru care se organizează procesul de înscriere.

Inspectoratele școlare trebuie să ia lua toate măsurile necesare pentru îndepărtarea acestora de pe site-ul unităților de învățământ în termen de cel mult 30 de zile de la finalizarea constituirii formațiunilor de studiu.

 

 

Unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să distribuie în mod echitabil, în formațiuni de studiu, și următoarele categorii de antepreșcolari/preșcolari/elevi: copiii cu cerințe educaționale speciale, cei care repetă anul școlar, cei care nu au parcurs ciclul preșcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferați dintr-o altă țară/unitate de învățământ/clasă, precum și pe cei admiși pe locurile distinct alocate candidaților cu cerințe educaționale speciale sau pe locurile speciale pentru romi“, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial.

 

 

Unitatea de învățământ elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a, cu respectarea prevederilor prezentei proceduri, și o afișează pe pagina de internet proprie sau la avizierul unității de învățământ.

 

 

Consiliul de administrație al unității de învățământ aprobă o procedură internă pentru repartizarea aleatorie a cadrelor didactice care preiau antepreșcolarii din grupa mică în educația timpurie, elevii din clasa pregătitoare în învățământul primar, elevii din clasa a V-a în învățământul gimnazial, elevii din clasa a IX-a în învățământul liceal în anul școlar respectiv, cu respectarea prevederilor legale și cu asigurarea principiilor transparenței, nondiscriminării și desegregării școlare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Repartizarea aleatorie a elevilor în clase va duce la scăderea nivelului de educație

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*