
La sfârșitul anului 2022, FIFA și-a revizuit poziția față de agenții de jucători, revenind asupra deciziei de la începutul anului 2015 când a lăsat reglementarea acestora la nivel național. Începând din ianuarie 2023, FIFA a impus noi reguli, dorind să reintroducă controlul la nivel mondial, reglementând mai strict activitatea agenților.
Noul regulament vizează impunerea unor limite asupra comisioanelor agenților, promovând transparența în ceea ce privește câștigurile acestora. FIFA dorește să aibă autoritatea de a soluționa conflictele privind transferurile jucătorilor și să ofere o mai mare vizibilitate asupra acestor procese.
Însă, FIFA a fost supusă unor atacuri juridice coordonate din partea agenților și asociațiilor de impresariat sportiv, contestând legalitatea FFAR în instanțele europene. Chiar dacă FIFA a avut succes în majoritatea disputelor, o hotărâre a Judecătoriei Dortmund a impus suspendarea noului regulament, contestând deciziile anterioare ale altor instanțe europene și ale Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
În încercarea de a respecta hotărârea din Dortmund, FIFA a suspendat FFAR pentru toate transferurile, nu doar cele legate de Uniunea Europeană, evitând astfel discrepanțe juridice în sistemul internațional de transferuri. Cu toate acestea, FIFA menține că FFAR este necesar, proporțional și legal, pregătindu-se pentru o decizie în urma procedurii de recurs, așteptată în primul semestru al anului 2024.
CITEȘTE ȘI: Pluguşorul şi sorcova, tradiţii dacice păstrate la Satu Mare
Fii primul care comentează