Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Firmele din judeţ au exportat în 2013 în valoare de 460,55 milioane lei

Ioan Victor Sabou in emisiunea "Mersul economiei" de la UTV
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

reglementari vamaleTraficul cu ţigări şi carburant din Ucraina s-a redus drastic şi tinde să înceteze

În urmă cu două zile, invitatul emisiunii “Mersul economiei” realizată şi transmisă de Informatia TV (ITV) a fost şeful Biroului Vamal de Interior Satu Mare, Ioan Victor Sabou.

Pe lângă date şi cifre referitoare la instituţia pe care o conduce după reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din care face parte, interlocutorul nostru a oferit şi multe altele, de interes pentru sătmăreni în primul rând.
Redăm în continuare cele mai importante astfel de date şi informaţii referitoare la regimul vamal la frontierele cu Ungaria şi Ucraina.

Exporturile din judeţ au crescut în 2013 faţă de anul anterior

În anul de referinţă 2013, numărul operaţiunilor vamale a crescut faţă de cel anterior de la 5.173 la 6.182, în paralel cu creşterea importurilor şi scăderea importurilor.
Valoarea în vamă a exporturilor a fost de 460.554.995 lei, faţă de 453.005.962 lei în 2012.
În ce priveşte ţările în care firme din judeţul Satu Mare exportă produse, lista este foarte lungă, în ea figurând şi ţări foarte îndepărtate – în afara celor din Europa sau Asia Mică – dintre care amintim< Tunisia, SUA, Thailanda, Maroc, Japonia, Malaezia, Hong Kong, Canada, Africa de Sud, India, Brazilia, Coreea de Sud, Taiwan, Quatar, Vietnam, Kuweit, Columbia sau Mexic.
În ce priveşte natura mărfurilor pe care le exportă firmele din judeţ, aceasta este foarte variată. Amintim, la fel, doar câteva feluri de marfă şi anume mobilier din lemn, maşini de gătit, paste făinoase, furtunuri de cauciuc şi alte piese auto, transformatoare şi bobine electrice, panouri electrice de comandă, trolii pentru nave şi submarine de cercetare, rulmenţi pentru autovehicule sau materiii prime pentru fabricarea încălţămintei.
De remarcat faptul că de anul trecut, câteva firme sătmărene şi-au deschis sucursale în alte ţări emergente precum Republica Moldova, unde îşi realizează producţia în lohn.

Traficul cu ţigări şi carburant din Ucraina a scăzut considerabil

La sfârşitul anului trecut, guvernul a actualizat şi Codul fiscal şi a redus drastic varietatea şi cantitatea produselor pe care românii le pot aduce din ţărin din afara UE,ca de pildă  Ucraina. Ca urmare, traficul cu ţigări şi carburant – care repezenta “grosul” acestuia – a scăzut drastic şi, se prognozează, după cum a subliniat directorul vămii, să ajungă aproape de zero, cel puţin la cele două produse.
Astfel, legal, din ţara vecină de pot aduce< un rezervor (cel original al maşinii, nemodificat) plus o canistră de 10 litri de carburant, două pachete de ţigări, un litru de băutură alcoolică cu o concentraţie de peste 22%, doi litri de băutură alcoolică cu o concentraţie de sub 22%, 4 litri de vin, 16 litri de bere, un litru de ulei de floarea soarelui, un kg de zahăr, 15 gk fâină şi tărâţe, flori şi seminţe, în cantităţi foarte mici.
Menţionăm că toate aceste cantităţi se pot aduce numai la intervale de 7 zile dintre cele două ieşiri peste frontieră.

Fiecare ţară UE îşi poate stabili cantitatea de mărfuri la intrare

La fel, interlocutorul nostru ne-a informat în legătură cu mărfurile şi cantităţile cu care un cetăţean româm poate intra în ţară. În ce priveşte trecerea frontierei către Ungaria în cazul nostru sau alte ţări ale Uniunii Europene (UE), ne-a spus că, în conformitate cu directivele Comisiei Europene (CE), fiecare ţară este liberă să stabilească natura şi cantitatea mărfurilor cu care un cetăţean european din alt stat UE poate intra în respectiva ţară.
Exemplul cel mai ecovent în cazul nostru în ce priveşte ţigările şi tutunul este cel al Ungariei care permite intrarea cu numai două pachete.
În schimb, la intrare în România, cetăţeanul român poate aduce legal< 800 ţigarete, 200 ţigări de foi, un kilogram de tutun, 10 litri de băuturi sportoase, 20 de litri de băuturi intermediare, 90 litri de vin şi 110 litri de bere.
În încheierea emisiunii, Ioan Victor Sabou a răspuns la întrebarea privind modul în care vede anul în curs din punt de vedere al activităţii instituţiei pe care o conduce.
“Văd cu mult optimism acest an, într-o revigorare a tuturor domeniilor, o creştere economică, o creştere în continuare a exportului, inclusiv a celui din judeţul nostru şi deci, o creştere a activităţii instituţiei noastre”, a spus dânsul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

Lasă un răspuns