Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RECOMANDĂRI

Flori cultivate în grădină care protejează legumele şi pomii fructiferi de o serie de insecte

Flori cultivate în grădină care protejează legumele şi pomii fructiferi de o serie de insecte
Adesea, posesorii de grădini mai mari sau mai mici, constată prezenţa printre plantele de cultură, a numeroase insecte care dăunează mediului, dar şi plantelor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Specialiştii recomandă utilizarea unor specii florale, care pe lângă frumusețea pe care o oferă, pot fi utile în menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor la culturi. Pentru că multe dintre ele nu sunt pretențioase și pot fi cultivate cu succes fără probleme, nu ar trebui să lipsească în grădină. Iată câteva propuneri ale specialiştilor, fiind vorba in principal despre plante de ornament, cu efecte beneficie in grădini.

 

Crăițe (Tagetes patula)

Crăițe (Tagetes patula) sunt flori aromate galben-portocalii. Sunt apreciate pentru faptul că nu sunt pretențioase și înflorirea lungă, abundentă. Dar nu toată lumea știe că aceste plante au alte avantaje, poate mai semnificative. Crăițele secretă fitoncide, care au un efect dăunător asupra multor agenți patogeni ai bolilor fungice, nematozi și alți dăunători mici din sol. Plantați crăițe lângă cartofi și tomate, iar acești dăunători periculoși le vor ocoli. Aceste flori protejează nu numai reprezentanții familiei Solanaceae, ci și alte plante. Ele resping dăunători precum albilița, musca ceapei, gărgărița, buha semănăturilor, molia verzei etc.

 

Calendula, filimică (Calendula officinalis)

 

Calendula, filimică (Calendula officinalis) – De pe parcelele de cartofi, calendula respinge cu succes gândacul de Colorado, iar de pe parcelele de varză – limacșii. Calendula plantată lângă căpșun îl va salva de afide, luând lovitura asupra lor. Fitoncidele secretate de calendula resping acarienii și ploșnițele, țin la distanță unele omizi și multe afide. Calendula este, de asemenea, un îngrășământ verde minunat. Poate fi încorporată în sol, amestecată în compost și folosită la construirea de paturilor calde. Calendula dezinfectează solul de agenți patogeni. Plantată lângă trandafir, calendula va salva „regele florilor” de multe boli.

 

 

Condurul doamnei (Tropaeolum majus)

Condurul doamnei (Tropaeolum majus) – Va veni în ajutor în lupta împotriva dăunătorilor și planta cunoscută ca nasturel, conduras, condurul doamnei. Este util în respingerea albiliței. Plantați o plantă lângă seră/solar și acest fluture dăunător nu se va mai arăta acolo. Nu-i plac florile strălucitoare de condurul doamnei nici musculiței albe. Condurasul este benefic și pentru bujori, pe care îi protejează de infecțiile fungice. De asemenea, planta luptă cu succes cu agentul patogen Phytophthora spp. și cu alte microflore patogene. Pentru a salva parcelele plantate cu cartofi de boala principală a culturii, se recomandă ca tulpinile și frunzele de conduras să fie plantate în șanțuri. Substanțele biologice active secretate de floare au un efect negativ și asupra „dăunătorilor” dovleceilor. Condurasul plantat sub pomi fructiferi nu numai că îi va proteja de dăunători, ci va servi și ca un bun îngrășământ (toamna, amestecați plante mărunțite cu sol lângă trunchi). Condurul doamnei este o plantă indispensabilă în grădină, inclusiv lângă viță de vie. Planta atrage și insectele utile.

 

Crizantema sălbatică (Tanacetum cinerariaefolium)

 

Crizantema sălbatică (Tanacetum cinerariaefolium) acumulează un grup de metaboliți insecticizi potenți numiți piretrine. Piretrinele sunt folosite în multe varietăți de insecticide, produse de aburire împotriva țânțarilor și în unele produse pentru animale de companie. Piretrina este un insecticid puternic și, de asemenea, un respingător pentru insecte în concentrații mai mici. Acest compus este acum găsit potrivit și pentru protecția plantelor sau semințelor împotriva ciupercilor fitopatogeni. Floarea face față cu ușurință musculițelor și țânțarilor, furnicilor și afidelor, este eficientă împotriva păduchilor, puricilor și chiar a unor gândaci. Fumigarea pomilor fructiferi cu crizantemă sălbatică îi va proteja de afide și viermele mărului. Și chiar și o simplă prăfuire a plantelor tinere cu pulbere de floare uscată le va proteja de larve și omizi ale insectelor dăunătoare.

 

Coroana imperială a Paștelui (Fritillaria imperialis)

 

Coroana imperială a Paștelui (Fritillaria imperialis) – Florile pot speria nu numai insectele dăunătoare, ci și animalele periculoase pentru plante: șoareci, chițcani, orbete. Această floare neobișnuită, cu flori spectaculoase, reușește în special acest lucru. Plante precum crăițele și narcisele pot, de asemenea, să sperie orbetele. Plantele emană substanțe care sunt respingătoare pentru animale.  Printre alte specii utile se numără levănțica, crizantemele, petunia, crizantema, vetricea etc. la fel sunt utile în grădină și protejează plantele cultivate de boli, dăunători, atrag insectele benefice prin aroma lor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns