Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FMI, verdict nemilos: 150.000 de bugetari dați afară și salarii înghețate în 2010

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Costul noii tranșe de împrumut acordate de FMI ar fi disponibilizări masive în rândul bugetarilor. Ipoteza a fost lansată de președintele sindicatului Sed Lex, Vasile Marica.

“Știu că FMI a cerut disponibilizarea a 150.000 de angajați din sectorul bugetar, știu că, după teoria conspirației, acolo unde vine FMI apar probleme, mișcări sociale, și mai știu că FMI împrumută în general guvernele corupte”, a declarat Vasile Marica. Ipoteza liderului sindical n-a fost confirmată și de politicieni. Unul dintre membrii comisiei de negocieri cu FMI, ministrul Constantin Niță, a refuzat să dea detalii referitoare la varianta disponibilizării a 10% dintre bugetari, dar a declarat că este posibil ca pensiile și salariile să înghețe și anul viitor.

FMI: Cheltuielile cu salariile trebuie să scadă

Delegația FMI în România va propune conducerii instituției ca o parte din următoarele două tranșe din împrumutul extern să se ducă la buget pentru acoperirea deficitului, a spus Jeffrey Franks.
Ajustarea cheltuielilor salariale în sistemul public, în următorii 4-5 ani, ar trebui să fie de “cel puțin 0,5% din PIB în fiecare an” începând cu 2010, pentru a ajunge sub 6% din PIB, a declarat șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. “În 2010, ajustarea ar trebui să fie cu jumătate de punct procentual din PIB sau ușor mai mult. În următorii 4-5 ani, cheltuielile cu salariile în sistemul public ar trebui să scadă cu câte 0,5% din PIB, pentru a ajunge sub 6% din PIB, de la circa 9% din PIB în prezent”, a spus Franks. El a completat că la această ajustare vor contribui “reforma sistemului public de salarizare” și “măsurile de restructurare luate de guvern”.

Situația este mai proastă decât se aștepta FMI

FMI a ajuns la un acord cu autoritățile române în ceea ce privește ce s-a făcut până acum și ce trebuie să se facă în economie. Șeful delegației FMI, Jeffrey Franks, a declarat că situația României s-a înrăutățit mai mult decât anticipase inițial, dar prevede o modestă creștere economică în anul următor. Delegația FMI la București s-a declarat mulțumită de colaborarea cu BNR și Ministerul Finanțelor. Boardul FMI de la Washington va lua decizia finală, după care vor fi puse la dispoziție fondurile din cea de-a doua tranșă.
Țintele cantitative pe care România s-a angajat să le respecte prin acordul de finanțare externă cu FMI și CE au fost îndeplinite, cu o singură excepție, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat, pentru care FMI nu a primit toate datele necesare, a declarat șeful misiunii FMI. El a declarat că cele două criterii structurale de performanță au fost respectate. Acestea au constat în ratificarea în Parlament a unor acte de natură fiscală și a unor modificări ale legislației, care priveau fondul de asigurare a depozitelor.
Faptul că aceste ținte s-au putut respecta arată eforturile făcute de guvern pentru a asigura o ținere sub control a țintelor care trebuiau atinse.
Situația economică a fost mai proastă decât ceea ce era prevăzut. În luna martie, prognoza la descreșterea PIB-ului era de -4,9%. Acum FMI consideră că descreșterea va fi între  -8 și -8,5%. Inflația va fi mai mare decât s-a estimat, în jurul lui 4,3% la sfârșitul anului. Balanța de plăți urmează o curbă mai rapidă decât cea așteptată inițial, din cauza diminuării producției. Deficitul de cont curent va fi de 5,5%, față de 7,5%, cum era prognozat, pentru că la nivel internațional situația economică externă s-a înrăutățit mai mult decât era anticipat și cererea internă a fost mai slabă decât cea anticipată.
“Într-adevăr, dacă la finalul lui 2008 ar fi fost un alt set de politici, mai bine orientate, situația ar fi fost mai bună acum, însă, odată ce a început criza, problema se pune altfel și este vorba de influența indusă de evoluția la nivel internațional”, a adăugat Franks.

România este într-o recesiune severă

“Este adevărat că -8 sau -8,5% reprezintă o recesiune severă, însă trebuie subliniat că majoritatea faptelor care duc la acest lucru reflectă ceea ce s-a întâmplat până acum, nu ceea ce se va întâmpla în viitor”, a declarat șeful delegației FMI. Deficitul bugetar al României este estimat la un nivel “sub 6% din PIB” în 2010, în condițiile în care efortul de ajustare a bugetului pentru anul viitor “trebuie să fie de 2-2,5% din PIB”, corelat însă cu o evoluție a economiei care va rămâne slabă, a spus șeful misiunii FMI.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns