Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FNGC pentru IMM-uri a ajuns o frână pentru IMM-uri

Colaborarea dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a ajuns la un blocaj
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Colaborarea dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a ajuns la un blocaj
Colaborarea dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a ajuns la un blocaj

Fondul percepe băncilor comisioanele în funcţie de şapte trepte de performanţă

Colaborarea dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a ajuns la un blocaj, întrucât acesta nu mai transmite în timp util răspunsurile privind acordarea garanţiilor şi nu mai plăteşte despăgubirile, a declarat preşedintele unei bănci comerciale, Emil Bituleanu.

  

“Băncile vor de la un fond criterii clare de garantare, timpi maximali de răspuns şi plata imediată a cererilor de despăgubire. În momentul în care un credit este în default, iar eu ca bancă sunt cu plata comisioanelor la zi, am pretenţia să-mi dea banii. Niciuna dintre aceste trei condiţii nu mai funcţionează în prezent. În opinia mea, e o frână. De la misiunea de a revigora creditarea în perioadă de criză, de a sprijini micile afaceri ale antreprenorilor români, acum e o frână”, a declarat Bituleanu pentru MEDIAFAX.

Reprezentanții fondului caută soluții mai restrictive

Preşedintele băncii spune că nu se mai cunosc “regulile jocului”, răspunsurile nu mai vin la timp din partea Fondului, iar despăgubirile nu se acordă, situaţia schimbându-se începând din acest an.

Potrivit lui Bituleanu, în discuţiile avute cu reprezentanţii FNGCIMM în urmă cu trei luni despre problemele invocate, aceştia au explicat că vor să regândească schemele de garantare pe un alt concept, întrucât Fondul a avut produse prea permisive, şi că intenţionează să excludă anumite domenii de activitate din sfera garanţiilor, să lucreze mai mult cu credite în rate decât cu linii de credit, precum şi să reducă plafonul de 2 milioane lei în cadrul căruia acordă garanţii fără analiză detaliată.

“Am fost perfect de acord şi am înţeles raţionamentul, numai că lucrurile nu s-au întâmplat, doar s-au afirmat. În momentul de faţă, Fondul de Garantare este ca un ceas prost, pe care mai bine nu-l ai. Este o frână. Noi acum nu mai lucrăm cu Fondul, nu mai trimitem dosare pentru garanţii”, a afirmat preşedintele instituţiei de credit, care a punctat că şi alte bănci au astfel de probleme, ajungându-se la un blocaj la nivel de sistem.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns