Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Folcloristul maramureșean Nicolae Pițiș și-a lansat CD-ul la Muzeul Județean Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect menit să contribuie la salvarea patrimoniului cultural imaterial

Duminică, 4 noiembrie 2012, în cadrul Proiectului Cultural “Nicolae Pițiș – Cântărețul din Stele”, la Muzeul Județean Satu Mare a avut loc un mare spectacol folcloric. Evenimentul a cuprins cântece și jocuri populare prezentate de Ansamblurile folclorice Cununița năzdrăvană și Cununița mare și lansarea CD-ului rapsodului popular din Maramureș Nicolae Pițiș.

Proiect cultural a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Baia Mare în parteneriat cu instituția de promovare a culturii din Satu Mare. Zeci de sătmăreni au ales să se bucure duminică după-masă de cele mai de două ore de muzică tradițională, participanții la eveniment primind și câte un CD din partea rapsodului din Țara Lăpușului.

 

Spectacol folcloric oferit de Cununița mare și Cununița năzdrăvană

 

Spectacolul folcloric a fost deschis de Ansablul Cununița năzdrăvană, condus de artista Maria Carmen Sas, iar micuții codreni au reușit, ca de fiecare dată, să impresioneze publicul. Cei mici, urmașii rapsodului Nicolae Pițiș, viitori rapsozi ai folclorului codrenesc au cântat și-au jucat cum numai la poalele Codrului se mai face. Membră a Cununiței năzdrăvane, solista Teodora Păcurar a deschis spectacolul cu vocea sa. Cei mici nu au ieșit din scenă înainte de a prezenta o suită de jocuri populare din zona Codrului, viitorii dansatori ai Cununiței mari încingând până și tălpile spectatorilor.

 

Lecție de folclor

 

Profesor dr. Ștefan Mariș, în calitate de director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Baia Mare, impresionat de evoluția copiilor din Ansamblul Cununița năzdrăvană a declarat pe scena de la Satu Mare că se simte entuziasmat văzând cum copii atât de mici vin în fața publicului cu o dorință de nedescris de mare pentru a arăta că iubesc folclorul românesc< “Urmărindu-i pe acești copii am avut senzația că totuși viitorul nu e pierdut în negură. Încep acum să fie recunoscute valorile pe care le avem și proiectul de față chiar asta ilustrează. În Țara Lăpușului și în Maramureș, țăranul își îndreaptă privirea spre cer doar când se roagă sau când cântă. Am venit la Satu Mare să vă prezentăm cum se roagă și cum cântă Nicolae Pițiș, cel care în 1976 a făcut coloana sonoră a filmului Pintea. Instituția pe care o reprezint și partenerii noștri ne facem datoria față de acești oameni care nu trebuie să cadă în uitare. Uitarea e dușmanul cel mai mare al unei națiuni. Nicolae Pițiș este arhetipul țăranului maramureșean, e omul care inspiră generații tinere cu fluierul și trâmbița”.

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – partener

 

A luat apoi cuvântul Felician Pop – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare< “Cei ce ne aflăm în această enclavă spațială nici nu știți cât de mult câștigăm azi alături de badea Nicolae. În comunitatea în care există nobili, cei bătrâni se gândesc la viitor, iar cei tineri la trecut și învață să păstreze tradițiile, obiceiurile. Muzica este un semn identitar, nu a fost făcută pentru divertisment. Păstrați acest CD ca pe o busolă și când vreodată vă apasă negura și lupii uitării rup din trecut ascultați doinele de pe acest CD”.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns