Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INVESTIȚIE

Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii își dublează acțiunile la Hidroelectrica

Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii își dublează acțiunile la Hidroelectrica
Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii, în curs de achiziție de către Banca Transilvania, și-a dublat participația la Hidroelectrica prin achiziționarea de acțiuni în valoare de 116 milioane lei, marcând astfel prima sa tranzacție majoră pe piața de capital din acest an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii, ce urmează să fie achiziționat de Banca Transilvania, și-a dublat numărul de acțiuni deținute la compania Hidroelectrica prin cumpărarea de acțiuni în valoare de 116 milioane lei. Aceasta marchează prima lor tranzacție de pe piața de capital pentru anul în curs.

BRD Pensii, cel mai mic dintre fondurile de pensii private Pilon II din România, cu active de 5,9 miliarde lei și aproape 571.000 de beneficiari, se află în proces de preluare de către Banca Transilvania de la grupul francez BRD Soc Gen. În luna aprilie, într-o perioadă de stagnare a indicelui BET al Bursei de Valori București, BRD Pensii a achiziționat aproximativ 885.545 de acțiuni ale Hidroelectrica, cea mai mare companie listată la bursă, cu un preț mediu de 138 lei per acțiune, totalizând o sumă de circa 116 milioane lei, conform informațiilor agregate de la BVB și platforma desprepensiiprivate.

Această investiție a crescut participația BRD Pensii la Hidroelectrica de la 867.000 de acțiuni la aproape 1,75 milioane de acțiuni, reprezentând o valoare de investiție de 236 milioane lei și aproximativ 4% din activul net al fondului.

Aceasta reprezintă cea mai semnificativă tranzacție efectuată de un fond Pilon II în aprilie, conform datelor de la ZF. Fondul deține acum 0,39% din capitalul social al Hidroelectrica, o companie cu o valoare de piață de 60 de miliarde lei.

BRD Pensii deține, de asemenea, investiții semnificative în alte companii mari de pe piața locală, inclusiv Banca Transilvania (293 milioane lei), OMV Petrom (207 milioane lei) și Digi (41,4 milioane lei).

Recent, grupul financiar Banca Transilvania a încheiat un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii, care operează în România atât în sectorul pensiilor private obligatorii (Pilon II), cât și în cel al pensiilor facultative (Pilon III).

Sistemul de pensii private din România administrează active de peste 131 de miliarde de lei, echivalând cu 8,48% din PIB-ul național și raportează randamente pozitive de peste 15 ani. Fondurile de pensii private implică peste 8,8 milioane de participanți și sunt orientate spre investiții prudente în active de calitate pentru a genera valoare adăugată beneficiarilor după pensionare.

La finalul anului 2023, BRD Pensii administra un fond Pilon II cu 570.000 de participanți și un fond Pilon III cu 37.500 de participanți. Fondul de pensii administrat privat de BRD Pensii avea un activ net de peste 5,4 miliarde de lei, în timp ce fondul de pensii facultative înregistra peste 232 milioane lei în active.

Randamentul anualizat al fondului de pensii privat de la înființare și până la sfârșitul anului 2023 a fost de 6,65%, în timp ce fondul de pensii facultative a înregistrat un randament de 4,7%.

Hidroelectrica, cea mai mare companie de producție de energie electrică din România și cel mai mare emitent listat la Bursa de Valori București, a raportat o scădere de 23% a profitului net în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu venituri diminuate cu 22%. Compania se pregăteș

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns