Image 1
Image 2

Fost preot cercetat ÎN LIBERTATE pentru act sexual cu un minor, racolare de minori în scop sexual în formă continuată și tentativă la transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit

În această seară am decis să vă prezentăm un caz deosebit de grav care se află în cercetarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ancheta vizează infracțiunile de act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scop sexual în formă continuată și tentativă la transmiterea sindromuui imunodeficitar dobândit. Și nu sunt singurele dosare în care suspectul, fost preot, este anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș sau de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

 

Suspectul preot în Țara Lăpușului și Țara Chioarului

 

Suspect este un băimărean care în perioada 2009 – 2014 a fost preot paroh într-un sat din Țara Lăpușului iar din 2014 – 2018 a fost preot duhovnic la o mânăstire din Țara Chioarului.

 

În 2018 Tribunalul Maramureș a emis sentința definitivă de divorț cerută de soția acestuia. ”În urma admnistrării probei cu interogatoriul pârâtului, instanța de fond a constatat că avem de-a face cu un soț – aparent – foarte glumeț și jovial, care își trata soția cu un maxim de amuzament. Doar că, din păcate, pârâtul a fost singurul care, probabil, își savura propriile glume cu privire la soția sa. Sub aparența unui soț amuzant și glumeț, însă, în perioada căsătoriei s-a ascuns un om cu caracter josnic și perfid. Astfel, după separare întinata a aflat cu stupoare că, în timpul căsătoriei, soțul avea diverse activități extra-profesionale mai puțin ortodoxe.

 

 

Obișnuia să împrumute oamenii cu sume mari de bani, solicitând dobânzi foarte mari, apropiindu-se de sfera ilicitului penal – cămătărie. Obișnuia să încheie contracte de vânzare cu clauză de întreținere cu persoane vârstnice, întreținere pe care o acorda din pensia acestora din urmă, nerespectând voința uzufrctuarilor. Preot fiind în parohia… obișnuia să ceară tot timpul taxe enoriașilor, trimițând în acest scop canrorul și curatorul bisericii să adune bani, în vederea ridicării într-un timp foarte scurt, a casei parohiale” se precizează în sentință de divorț.

 

Episcopia a aprobat suspendarea acestuia din cler, numai că băimăreanul a îmbrăcat în continuare haina preoțească și a slujit ocazional. În noiembrie 2022 Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului emite decizia chiriarhală prin care aprobă retragerea pentru totdeauna din a preotului F.I.D.

 

”Începând cu această dată preotul F.I.D. nu mai are dreptul de a purta ținută clericală și redevine laic. În caz de nerespectare a prezentei hotărâri preotul F.I.D. va suporta consecințele statutare și regulamentare și ale instanțelor de judecată bisericești” este decizia semnată de Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

 

Minor de 14 ani racolat și adus în Baia Mare

 

Fostul preot este suspect într-un caz pe care noi l-am prezentat în luna octombrie 2023. Nu o să reamintim cititorilor detalii despre acest subiect pentru a proteja victima, care are doar 14 ani. Conform informațiilor noastre, individul a racolat minorul de 14 ani, l-a adus în Baia Mare cu taxi-ul, a petrecut o noapte cu el, a fost chiar și într-un restaurant din Baia Mare (anchetatorii au imaginile video din interiorul acestuia la dosar) iar când a citit în presa locală că este căutat de poliție ar fi plătit un alt taxi să îl ducă acasă.

 

 

Doar că anchetatorii, spun sursele noastre, cu ajutorul specialiștilor au reușit să refacă întreg traseul minorului.

 

”Urmare a solicitării dvs din data de 7 februarie 2024 vă facem cunoscut că la acest parchet există înregistrat un dosar în care o persoană are calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scop sexual în formă continuată și tentativă la transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit.

 

În vederea strângerii probelor în cauză au fost efectuate percheziții informatice și s-a dispus efectuarea unor expertize medico-legale. Nu au fost dispuse măsuri preventive. Nu vă putem comunica, însă, în această fază a urmăririi penale, alte informații referitoare la cercetările efectuate în cauză, întrucât acestea instră sub incidența art. 12 alin. 1 lit.e și f din Legea 544/2001 și ale art. 28 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 197/2019” este răspunsul semnat de prim-procuror Ioan Pop și transmis către noi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

 

Noi mai precizăm doar că în telefonul suspectului s-ar fi recuperat și anumite fotografii care îl plasează pe minor alături de suspect.

 

Același fost preot cercetat și în alte dosare penale

 

”Urmare a solicitării dumneavoastră trimise la data de 6 februarie 2024, vă comunicăm următoarele:

-dosarul penal… /P/2023 a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș la data de 24 noiembrie 2023 fiind înregistrat la această unitate de parchet sub numărul… /P/2023);

 

 

-În dosarul penal …/197/2023 se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prevăzută de art. 193 al. 1 Cod penal; cercetările nu sunt finalizate;

 

-În dosarul penal nr. /197/P/2023 se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, faptă prevăzută de art. 244/al.1 Cod penal, neavând ca obiect săvârșirea de infracțiuni economice” ne-a transmis prim-procuror ajunct, Axenta Mircea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

 

_____

 

Sunt doar câteva aspecte pe care vi le-am prezentat în acest articol. Vom reveni cu mărturi cutremurătoare ale victimelor acestui bărbat. Menționăm că am contactat persoana la care facem referire în acest articol pentru a-i solicita un punct de vedere. Nu a răspuns (avem înregistrarea apelurilor – ora 21.30, respectiv ora 21.31). A răspuns la un moment dat însă când i s-a spus cine suntem și că apelul este înregistrat a închis fără să spună nimic. Dacă dorește să își expună punctul de vedere îl așteptăm la adresa de email: [email protected]. Îl vom publica în actualizarea acestui articol.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

BAIA MARE

Judeţul reabilitează clădirea CJ

La ultima şedinţă, consilierii judeţeni Baia Mare au aprobat proiectul cu titlul „Reabilitare Palat Administrativ” în vederea finanţării acestuia. Proiectul face parte din Programul Regional Nord-Vest 2021-2027