Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fosta cladire a Gostatului din Seini s-a transformat in pensiune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Casa, care dateaza din 1848, a gazduit o perioada Sfatul Popular

[slideshow id=4284]

Pe strada Mihai Eminescu din  Seini exista o cladire veche datand din jurul anilor 1848. Casa a fost cumparata de la Kávássy de Ioan Buteanu, prosper fermier. Un om masiv si impunator, Ioan Buteanu traia singur, fiind vizitat des de nepoata si nepotul sai, care multa vreme au si locuit la el. Paralel cu casa, de la gard pana la capatul terenului, erau construite casele argatilor, saivanul, diverse depozite, pentru ca era unul dintre bogatii locului, avand peste 50 de capete de vaci. El avea o stransa legatura cu familia lui Dumitru Craciun, notar public, cu peste 50 de ha de pamant (cea care detinea actuala cladire a primariei), Vasile Papolczi, Nicolae Salajan, dr. Silviu Achim etc., care au fost o parte din bogatii vremii.

Odata cu colectivizarea, bogatasii au fost deportati in Baragan. Intreprinderea Agricola de Stat (Gostat) a preluat cladirea, infiintand Ferma Horticola pentru o vreme, amenajand ateliere, locuinte, depozite etc. Birourile au fost amplasate la etaj, parterul adapostind Sfatul Popular. La o vizita scurta a viitorului secretar general al unicului partid in Romania, Nicolae Ceausescu, in drum spre Satu Mare a dat dispozitie ca primaria sa obtina un nou sediu, indicand casa Buteanu, care sfida prin marime locul. Autoritatile vremii au facut rocada intre etaje, mutarea facandu-se in 1956. In casa mare erau birouri, in celelalte depozite, ateliere mecanice, locuinte etc.

In depozite s-a pastrat multa vreme pesticide

In toamna anului 1967, cladirea devine proprietatea Intreprinderii Agricole de Stat, pastrandu-se aceleasi destinatii, majoritatea anexelor fiind daramate pe parcursul anilor, altele mai mici fiind adaugate in continuarea casei. In anul 1969, IAS Seini se unifica cu cel din Sighetu Marmatiei si Satulung, cu sediul in Baia Mare. Trei ani mai tarziu administratia trustului se muta la Cluj. O perioada cladirea este parasita. In anul 1981, Centrul Unitatilor Agricole de Stat si Cooperatiste, organizat pe criterii politice si teritoriale, a infiintat in casa doua birouri.

Dupa anul 1989 isi desfasoara activitatea o perioada scurta de timp Ferma 9, condusa de ing. Ioan Bogdan, si Ferma 10, administrata de dr. Claudiu Franc. In depozitele cladirii s-au pastrat multa vreme pesticide, insecticide, ingrasaminte in general, in cladirile anexe ramase fiind locuinte, garaje, ateliere mecanice etc. Nu dupa mult timp cladirea este parasita cu totul, incepand o perioada de deterioare destul de avansata, fiind a nimanui.

In anul 2007, sotii Vasile si Nicoleta Pop reusesc, prin intermediul familiei Aurel Bozantan, sa contacteze stranepotii lui Ioan Buteanu (Hausi, Butuc si Cardos), cu care perfecteaza cumpararea intregii posesii din Seini. In toamna aceluiasi an incep reabilitarea cladirii, achizitionarea casei si domeniului privat din stanga pentru cale de acces si parcare. Lucrarile se finalizeaza in preajma datei de 9 iulie 2010, cand tinerii soti in concept de nivel apusean, cu acorduri fine muzicale apartinand aceleiasi culturi, taie panglica inaugurala. Au fost efectuate in acele zile doua retrocedari pentru istoria locala. Readucerea maretiei cladirii care a fost transferata in pensiune, iar peste drum, activeaza scoala care si-a reluat numele lui Alexiu Berinde.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns