Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fotografii asociaţiei Prisma expun la balconul Sinagogii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziţia intitulată “Beth Haim” explorează perspective ale veşniciei

Expo Prisma la sinagoga
Expo Prisma la sinagoga

      Luni la ora prânzului, fotografii sătmăreni reuniţi în Asociaţia Artiştilor Fotografi “Prisma” au deschis una din cele mai interesante expoziţiii de profil din acest an, într-o locaţie cu totul inedită şi potrivită subiectului.

 

Expoziţia este rezultatul activităţii Seminarului şi Workshopului de Fotografie organizat în 10 octombrie 2012 şi susţinut de Teodor Pantea, lectorla Facultatea Mediadin Oradea.

Au expus fotografii Blaga George, Buze Corina, Silaghi Laura, Ciprian Jula, Cosaş Vlad, Coş Raul, Gonczy Tamas, Kiraly Attila, Manta Carina Ada, Miclauş Dorel, Olosz Ferencz, Poti Orsolya, Stefan Keresztesi, Veber Istvan, Robert Costea şi Teodor Pantea. Atât fotografi consacraţi, cât şi tineri aspiranţi, mulţi dintre aceştia din urmă elevi ai clasei de profil de la :coala de Arte din Satu Mare. :i-au dat concursul la reuşita evenimentului Primăria şi Consiliul local, Comunitatea evreilor din Satu Mare şi Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu”.

Expoziţia a fost amenajată la balconul Sinagogii mari “Share Tora”, anume parchetat şi pregătit pentru a spori impresia de eleganţă a momentului. Fotografiile realizate în cimitirul evreiesc din Satu Mare au fost dispuse într-o gradaţie a culorii şi complexităţii, începând de la o imagine a stelei lui David pe o piatră roasă de timp, ca o intrare în spaţiul sacru, şi continuând cu felurite perspective ale monumentelor funerare, în ipostazele lor marcate, inevitabil, de trecerea anilor şi fragilitatea oricărei existenţe, fie ea şi conturată în piatră. De la stânga spre dreapta imaginile curg într-un crescendo coloristic şi emoţional, invitând la parcurgeri repetate ale acestui traseu printre însemnele celor care au fost.

Este paradoxal ca un cimitir să se cheme “Beth Haim”, casa vieţii. Dar locul n-ar fi existat, cu toate avatarurile lui, dacă n-ar fi fost oamenii ce se odihnesc în acele cripte marcate de evanescenţa materiei. Periplul printre fotografii devine un pelerinaj al memoriei. Piatra înviată de ochiul fotografilor ne aminteşte de o vorbă a Bibliei: chiar şi din pietre Dumnezeu poate naşte fii ai lui Avraam, în casa vieţii veşnice, speranţa lor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Portret de primar sătmărean pe vreme de război: dr. Csoka Ladislau

În 3 mai 1944 s-au deschis ghetourile în Satu Mare, Baia Mare si Mateszalka. Ghetoul din Satu Mare era mărginit de străzile: Rozelor, Kogălniceanu, Petofi, Brâncoveanu, Martirilor Deportaţi. În ghetou au fost îngrămădiţi 18.900 evrei, pe lângă cei din Satu Mare şi cei 2.200 evrei din Carei, respectiv evreii din comunele judeţului Satu Mare.